Opt simptome pe care fumatorii tineri nu ar trebui sa le ignore

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 12:06
69033 citiri
Opt simptome pe care fumatorii tineri nu ar trebui sa le ignore

Cei mai multi dintre fumatori cred ca vor putea sa renunte la viciu inainte ca sanatatea sa le fie afectata. Din pacate, insa, lucrurile nu stau chiar asa. Chiar si fumatorii tineri pot prezenta simptome subtile cauzate de fumat. Contrar parerii generale, ca acest viciu va crea probleme numai spre sfarsitul vietii, fumatul te poate afecta si cat timp esti tanar.

Ten lipsit de luminozitate, tern

Unul dintre aspectele pozitive pe care le vei observa cand te lasi de fumat este tenul mult mai luminos si cu aspect mai sanatos, fara puncte negre, potrivit Yahoo Shine. Stiai ca dermatologii pot deosebi fumatorii de nefumatori numai dupa aspectul tenului?

Tuse seaca

Daca esti fumator este de ajuns sa mergi mai repede, sa iesi afara pe o zi friguroasa sau sa inspiri aburul dupa un dus fierbinte ca sa ai parte de un acces de tuse. Plamanii tai reactioneaza asa din cauza excesului de iritanti.

Simtul gustului diminuat

Acesta este unul dintre motivele pentru care fumatorii se ingrasa dupa ce se lasa de acest viciu: mancarea are brusc un gust foarte bun. In realitate este acelasi, doar ca acum il pot percepe pe de-a-ntregul.

Somn trunchiat

Nicotina este un stimulent si iti poate da peste cap programul de somn.

Circulatie defectoasa

Iti ingheata tot timpul mainile si picioarele? Este din cauza fumatului.

Risc crescut de a te alege cu gripa

Fumatorii au un risc crescut de a face gripa si, cand iau virusul, lor le este mult mai greu sa lupte cu boala decat nefumatorilor.

Probleme in casatorie

Fumatorii au un risc considerabil mai mare de a divorta decat nefumatorii, arata statisticile.

Leziuni precanceroase

Fumatorii fac leziuni dureroase, de culoare alba, in cavitatea bucala, ce pot duce la cancer oral.

Daca toate acestea iti dau de gandit, iata si cateva sfaturi care sa te ajute in cazul in care esti pe cale sa iei marea hotarare de a renunta la fumat.

Ce sa faci daca vrei sa te lasi de fumat

Daca vrei sa te lasi de fumat, exista cateva metode eficiente pentru a reusi, desi nu o sa fie usor, pentru ca nicotina creeaza acelasi tip de dependenta ca si heroina. Beneficiile sunt insa mult mai importante.

1. Bea apa tot timpul si inghite incet

Bautul apei reci poate inlocui nevoia de a fuma o tigara. Este si mai eficient daca folosesti un pai. Si mesele mai mici si mai dese te pot ajuta, dar tine minte sa alegi mancaruri sanatoase.

2. Tine un jurnal cu toate progresele facute

Scrie in el ce schimbari vezi la tine, de exemplu ca mancarea are gust mai bun, ca ai mai multa energie, ca ai mai multi bani etc.

3. Spala-te pe dinti mai des

Pentru cei care incearca sa se lase de fumat, spalatul mai des pe dinti ii poate ajuta sa scape mai repede de mirosul de tigara din gura. Te vei simti mai curat si respiratia nu va mai mirosi a "scrumiera".

4. Nu mai bea alcool

Consumul de alcool este foarte des asociat cu nevoia de a fuma, asa ca evita alcoolul in prima perioada dupa ce ai luat hotararea de a te lasa de fumat.

5. Tine minte motivele pentru care te lasi de fumat

Scrie-le pe toate si printeaza-le pe o foaie pe care sa o ai in fata ochilor si la birou si acasa.

OMS trage un semnal de alarmă: Consumul de alcool și țigări electronice este în creștere printre adolescenți
OMS trage un semnal de alarmă: Consumul de alcool și țigări electronice este în creștere printre adolescenți
Peste jumătate dintre adolescenţi au experimentat consumul de alcool şi unul din cinci a utilizat recent ţigări electronice, a avertizat joi Biroul regional european al Organizaţiei Mondiale...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#simptome fumat, #simptome fumatori, #lasat fumat, #boli fumat, #fumat efecte secundare, #fumat tineri , #fumat