Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda traficate la nivelul Uniunii Europene

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 12:54
2942 citiri
Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda traficate la nivelul Uniunii Europene
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii au consumat 4,41 miliarde de tigarete de contrabanda in 2016, aproximativ 10% din cele 48 de miliarde consumate la nivelul intregii Uniuni Europene (UE), potrivit unui studiu asupra contrabandei si efectelor ei la nivelul Europei, realizat de KPMG pentru think-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).

Conform studiului, Romania se afla pe locul 6 in UE ca volum de tigari de contrabanda consumate, dupa Franta (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) si Italia (4,43 miliarde).

Piata de contrabanda din Romania (16,4%) este insa cea mai mare din grupul celor 6 raportata la consumul total de tigarete, fiind urmata de Polonia (15%), Franta (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) si Germania (5,2%).

"Tigarile ilicite costa Guvernul roman si contribuabilii milioane de euro, acesta fiind si motivul pentru care vom continua, alaturi de autoritati, lupta impotriva contrabandei cu tigarete", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Afaceri Externe al British American Tobacco Romania.

Studiul realizat de KPMG arata ca nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9% din cauza celor 2.000 de km de granita cu state non-UE in care tigarile costa o treime din pretul de vanzare din Romania, precum si din cauza accesului facil la produse de contrabanda.

Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre romanii intervievati au primit oferte de tigari de contrabanda chiar pe strada, cu 40% mai mult decat media europeana, ceea ce dovedeste indrazneala tot mai mare a traficantilor de tigari, incurajata de profitabilitatea ridicata si riscurile reduse, precum si nevoia de intensificare a eforturilor autoritatilor pentru combaterea fenomenului.

Raportul mai arata ca: 9% din totalul tigaretelor consumate in Europa in 2016 au fost ilegale. Cele 48 de miliarde vandute pe piata neagra din Europa au costat guvernele europene circa 10 miliarde de euro, reprezentand taxe neincasate.

Ucraina a inlocuit Belarusul ca principala sursa de tigari de contrabanda la nivelul Uniunii Europene, circa 12% din consum avandu-si originea aici. Sase tari (Franta, Polonia, Marea Britanie, Germania, Italia si Romania) reprezinta 71% din consumul total de tigari de contrabanda de la nivelul Uniunii Europene.

Principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda din Romania sunt Ucraina si Moldova, unde tigarile costa in medie mai putin de 4,5 lei. Circa 60% din tigaretele de contrabanda din Romania sunt asa-numitele illicit whites, adica tigarete a caror tara de provenienta nu poate fi determinata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tigari contrabanda Romania, #tigari contrabanda trafic UE , #fumat