Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

S-a demonstrat stiintific: Lasatul de fumat ingrasa, chiar daca nu mananci mai mult

Vineri, 20 Mai 2016, ora 13:19
14564 citiri
S-a demonstrat stiintific: Lasatul de fumat ingrasa, chiar daca nu mananci mai mult
Foto: Arhiva/Ziare.com

E obligatoriu sa te ingrasi daca te lasi de fumat? E intrebarea care framanta multi fumatori, care si-ar dori sa renunte la viciu, dar se tem de kilogramele in plus.

Se stia deja ca nicotina actioneaza direct asupra apetitului, insa o echipa de cercetatori de la Universitatea Pittsburgh a vrut sa testeze teoria. A obtinut confirmarea pe soareci si, mai mult decat atat, a descoperit ca, chiar si atunci cand cantitatea de mancare ramane constanta, iar portia de nicotina a fost taiata, tot se ia in greutate, relateaza Medical Daily.

In cadrul studiului, au fost realizate patru experimente pe soareci, pentru a se vedea cum afecteaza nicotina greutatea.

Primul a constat in injectarea de nicotina si masurarea fluctuatiilor de greutate intr-un interval de 24 de ore. Al doilea a presupus injectarea de nicotina, in timp ce soarecii mancau, pentru a vedea daca este afectat in vreun fel apetitul si cum este influentata greutatea.

Un alt experiment a presupus injectarea de nicotina, in diferite concentratii, in timp ce cantitatea de mancare era redusa. Ultimul experiment presupunea ca soarecii sa consume cata nicotina doreau, prin intermediul unei solutii saline la care aveau acces non-stop, timp de 50 de zile, la final acestia fiind cantariti.

Dupa ce au fost analizate rezultatele fiecarui experiment in parte, s-a descoperit ca exista o legatura clara intre expunerea la nicotina si greutate.

Cand soarecilor nu li se mai dadea nicotina, castigau in greutate considerabil, chiar si daca nu mancau mai mult.

Daca studiile anterioare aratasera deja ca exista o legatura intre renuntarea la acest viciu si greutate, este prima oara cand se demonstreaza ca ingrasarea survine, in lipsa fumatului, chiar si daca numarul caloriilor este acelasi, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nicotine & Tobacco Research.

Cand un dependent de tutun fumeaza, fumul ajunge la plamani, iar nicotina la creier, prin intermediul sangelui. Acolo are efect asupra unor receptori, care dicteaza, printre altele, cresterea presiunii sangvine, mentinerea dependentei, inducerea senzatiei de relaxare, dar si scaderea apetitului.

Spitalele franceze dau bani gravidelor care se lasa de fumat

Un alt studiu, publicat in jurnalul PLOS One, a demonstrat anterior ca, la trei luni de la renuntarea la fumat, cei mai multi dintre fostii fumatori se ingrasa cel putin un kilogram. Teama de a nu se ingrasa este unul dintre motivele pentru care unii fumatori intarzie, amana sau refuza sa se lase de viciu.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#renuntare fumat ingrasare studii, #lasat fumat ingrasare, #renuntare fumat efecte, #studii fumat , #fumat