Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Socantele imagini ale reclamelor anti-fumat (Galerie foto)

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 21:20
12360 citiri
Socantele imagini ale reclamelor anti-fumat (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Nu este sigur in ce masura campania atitabacica, sustinuta pe intreg globul, isi produce efectele scontate, dar insistenta cu care se preseaza in acest sens, precum si recompensele uneori substantiale oferite realizatorilor de afise, clipuri si panouri atragatoare fac sa apara neasteptate capodopere ale genului.

Indiferent daca sunt fumatori sau nu, oamenii privesc cu admiratie inventivitatea celor chemati sa contribuie, prin arta lor, la campania impotriva nicotinei - noteaza Big Picture.

In mod neasteptat, tutunul, adus in Europa urmare celei de a doua expeditii a lui Cristofor Columb, din anul 1496, a fost considerat a fi o pretioasa planta medicinala, chiar mai mult decat atat, un panaceu bun sa te vindece de ce nici nu gandesti.

In anul 1541, medicul spaniol Nicolas Mondares publica o lucrare in care sustinea ca tutunul este capabil sa vindece 56 de boli si explica "stiintific" modul cum actioneaza la fiecare din ele.

Era recomandat sa fie folosit prin inhalarea fumului, dar si prin fierturi, infuzii si chiar ca salata facuta din frunze foarte proaspete si inca fragede.

De altfel, mai tarziu, lupta impotriva fumatului n-a demarat pentru apararea sanatatii. Povestea ei incepe prin secolul XVI, cand s-a lansat de catre clerici sintagma "iarba dracului", iar tutunul a fost considerat o ustensila a vrajitoarelor.

La Moscova, in anul 1634, fumatul se sanctiona cu pedeapsa capitala, dar cateva decenii mai tarziu, Petru ce Mare a ridicat orice interdictie, el insusi invatand sa fumeze in perioada cand vizitase Occidentul. Intors in patrie, a devenit un fumator invederat.

Nici acum o suta de ani, efectul nociv al tutunului nu era clar: in timpul primului razboi mondial, multi beligeranti distribuiau tutun gratuit soldatilor, considerand ca fumatul este cel mai bun leac pentru deconectarea nervoasa si chiar tratarea unor neuropatii.

Astazi, nici taxele si accizele, nici avertizarile medicilor nu au mare succes la cei care simt placerea in deliciile fumului. Cu atat mai putin afisele, care insa uneori merita vazute, cel putin pentru a admira inventivitatea autorilor lor.

India: femeile care fumeaza in timul sarcinii risca sa dea nastere la copii cu deficiente pulmonare.

Canada: tigara te consuma ea pe tine, pana ajungi un muc.

Marea Britanie: un fumator consua in medie 5.000 tigari pe an. Daca ai muscat de nada, esti pierdut.

Franta: tigara te face sclav al fumatului.

Afis aparut in Franta, cu titlul: fumatul este daunator respiratiei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#campanii sociale fumat, #imagini anti fumat, #campanie fumatori, #reclame tigari , #fumat