Cum sa te feresti de bolile cardiovasculare

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 07:18
4642 citiri
Cum sa te feresti de bolile cardiovasculare
Foto: listofhealthyfoods.com

Romania ocupa cel de-al treilea loc in lume la mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. Daca ai o dieta bogata in grasimi, nu respecti cele trei mese pe zi sau preferi mai mult masina decat mersul pe jos, poate ca este util sa incepi un regim de viata care sa asigure sanatatea inimii tale.

O atentie sporita va fi acordata valorii colesterolului, informeaza mayoclinic.com. Margarina vegetala va fi lasata deoparte o perioada si vei face loc in bucataria ta uleiului de masline.

Carofii copti in putin iaurt pot fi mai deliciosi decat cei prajiti, iar chipsurile si snacksurile pot fi inlocuite cu succes de nuci, stafide sau fructe uscate. Maioneza si sunca vor fi si ele adaugate pe lista alimentelor nerecomandate pentru tine.

Incearca sa gatesti mai multa carne slaba (peste, pui sau vita). Poti adauga codul, scrumbia, heringii si tonul la micul dejun, dar si la cina. Garniturile recomandate sunt cele de pastai, mazare si soia. Mai mult, aceasta din urma poate inlocui chiar si carnea din dieta ta.

Ponturi simple

Ficatul poate fi inlocuit cu pestele, iar ochiurile de dimineata cu laptele cu cereale. Carnatii, in special cei cu un continut ridicat de grasimi, vor fi si ei trecuti pe lista neagra a alimentelor nerecomandate.

Incearca sa consumi mai multe fructe si legume, surse de vitamine si minerale, cu rol de prevenire a afectiunilor cardiovasculare. Morcovii, in special proaspeti, legumele verzi (varza, salata, broccoli) sunt perfecte pentru inima ta. Un mar pe zi te scuteste de vizita la doctor, dar si bananele si grefele au acelasi rol.

Evita nuca de cocos, legumele calite si salatele insiropate de fructe. Opteaza mai bine pentru sucurile naturale din citrice, care asigura necesarul de vitamine, perfect pentru sanatatea inimii tale.

Consumul de paine este foarte important pentru noua ta alimentatie. Renunta la a consuma paine alba in exces. Opteaza mai bine pentru graham, pe care o consumi la fiecare masa, dar nu mai mult de doua felii.

O poti inlocui cu orezul alb, bogat in vitamine si minerale, dar sarac in sodiu si grasimi. La micul dejun, in loc de sunca ta preferata si jumatate de paine, opteaza pentru lapte cu cereale, o masa sanatoasa si satioasa.

Completeaza lista alimentelor nerecomandate cu briose, gogosi, placinta sau popcorn. Alege mai bine cerealele si orezul fiert, cu lapte. Un lucru esential in dieta persoanelor care sufera afectiuni cardiovasculare este sa reduca sarea din alimentatie.

Primul pas este prepararea mancarurilor fara sare. Atat legumele cat si carnea contin saruri, in cantitati suficiente pentru noul tau regim. Alege condimentele in functie de continutul de sare, pentru a nu fi tentat sa asezi solnita pe masa atunci cand mananci.

Fii moderat in tot ceea ce consumi. Daca un aliment nu este recomandat pentru dieta ta, il poti consuma, dar in cantitati moderate. Nu sari peste nici o masa si incearca sa le servesti la ore fixe.

Mai mult, nu manca seara pentru ca vei ingreuna digestia. Este ideal ca, dupa ultima masa, sa iesi la o plimbare in parc pentru ca stomacul tau sa se regleze. Mai mult, macar la sfarsitul saptamanii poti iesi cu prietenii la un teren de fotbal sau tenis.

Iar daca nu vrei sa lasi masina acasa o perioada, incearca urcatul scarilor si plimbarea din pauza de masa, macar 30 de minute zilnic. Sanatatea inimii este foarte importanta, deci protejeaza-te.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#sanatatea inimii, #dieta inima, #regim inima sanatoasa , #grasimi