Grasimi "rele" si grasimi "bune"

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 11:20
14173 citiri
Grasimi "rele" si grasimi "bune"

Cu siguranta, adesea ai citit sau ai auzit la radio ori televizor vorbindu-se despre grasimi "rele" si grasimi "bune", fara sa stii de ce sunt numite asa, ce rol au in organism si care sunt acelea.

Grasimile "rele" sau grasimile saturate sunt, in cea mai mare parte, de origine animala. Desi sunt cele mai nesanatoase, sunt cele mai consummate atat de copii, cat si de adulti. Grasimile "rele", cu efect negativ pentru organism, cresc nivelul de colesterol, de aceea se si recomanda reducerea consumului de grasimi saturate, dar nu interzicerea totala.

Grasimile "rele" se gasesc in unt, branza si lapte gras, prajituri si produse de patiserie, ciocolata, smantana, frisca, produse de fast food, in pielea de pe carnea de pasare, galbenusul de ou, carnea si produsele din carne de porc.

Grasimile "bune" sunt cele care fac adevarate minuni pentru sanatatea omului. Iata de ce, chiar daca te-ai hotarat sa faci cura de slabire ori vrei sa-ti mentii silueta, nu trebuie sa renunti la aceste grasimi, deoarece iti dau energie, previn obezitatea si au grija de buna functionare a inimii.

Apoi, grasimile "bune" ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile, este vorba de vitaminele A, D, e si K. Cred ca adesea ai citit sau auzit ca, mai ales, rosiile si morcovii sa fie consumate sub forma de salate in care se pune intotdeauna ulei. Nu in ultimul rand, grasimile "bune" imbunatatesc nivelul de colesterol din sange.

Grasimile "bune" sau nesaturate se gasesc in produse obtinute din surse vegetale cum ar fi uleiurile de porumb, soia, masline, floarea soarelui, apoi, in nuci, alune, seminte, migdale.

Studiile au aratat ca aceste grasimi "bune" sau nesaturate pot scadea nivelul colesterolului rau din sange si il cresc pe cel bun.

Uleiul de masline ocupa primul loc in topul grasimilor "bune". Are marea calitate de a scadea nivelul colesterolului rau din sange, de a controla nivelul zaharului din sange, de a preveni bolile de inima.

Uleiul de masline, consumat crud, dimineata, cate o lingura, pe nemancate, se recomanda in gastrita, afectiuni biliare si ulcer gastroduodenal, dar si in caz de constipatie. Trebuie stiut ca, prajit, uleiul de masline isi pierde din proprietatile terapeutice, de aceea foloseste-l numai la salate.

Uleiul de masline, luat seara, inainte de culcare, cate o lingura, previne sforaitul, vindeca durerile de urechi, infrumuseteaza pielea si reda sanatatea muschilor.

Semintele, de bostan si floarea soarelui, ca si fructele oleaginoase, nuci, alune, migdale, contin grasimi sanatoase, dar si o cantitate insemnata de calciu, magneziu si potasiu care ajuta la prevenirea osteoporozei, intaresc sistemul imunitar si previn anemiile si asteniile.

Pentru ca au foarte multe calorii, consumul acestora se recomanda, mai ales dimineata, la micul dejun.

Sa avem sanatate!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ulei de masline sanatate, #grasimi saturate sanatate, #surse grasimi bune , #grasimi