Cum sa-ti mentii greutatea constanta pe masura ce inaintezi in varsta

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 11:56
8701 citiri
Cum sa-ti mentii greutatea constanta pe masura ce inaintezi in varsta

Multe persoane se ingrasa cu aproximativ o jumatate de kilogram - un kilogram pe an, dupa varsta de 20 de ani, astfel ca pana la 50 ajung supraponderale, acest lucru marind riscul aparitiei bolilor de inima si a diabetului.

Mai mult, creste si riscul de cancer la san. Un studiu realizat cu ajutorul a 72.000 de femei arata ca cele care s-au ingrasat cu aproximativ 14 kilograme pana in jurul varstei de 50 de ani (la o inaltime de 1,65 in medie) aveau un risc aproape dublu de a dezvolta cancer la san dupa menopauza fata de cele care si-au mentinut greutatea pe masura ce au inaintat in varsta.

Unul dintre factorii majori care contribuie la acumularea de kilograme il constituie faptul ca metabolismul incetineste odata cu varsta, astfel ca, daca iti vei pastra aceleasi obiceiuri alimentare din adolescenta, te vei ingrasa. De aceea, din pacate, pentru a te mentine, pe masura ca imbatranesti este nevoie de mai multe eforturi.

Cum trebuie sa procedezi? health.usnews.com iti ofera cateva sfaturi in acest sens.

1. Redu numarul de calorii

In jurul varstei de 20 de ani metabolismul se afla la apogeu, insa dupa 30 de ani acesta incepe sa scada cu aproximativ 5-7% la fiecare zece ani. Acest lucru inseamna ca, daca la 20 de ani aveai nevoie de 2.500 de calorii in medie, pe zi, pentru a te mentine in forma, dupa 30 va trebui sa consumi cu 125-175 mai putine.

Pana la 50 de ani, va fi nevoie de o reducere si mai mare, de 300-500 de calorii, pentru a evita acumularea de kilograme in plus.

2. Fa exercitii fizice

Acestea sunt esentiale si pentru mentinerea sanatatii, nu doar a greutatii. In plus, daca vrei sa nu te abtii prea mult de la mancare si sa nu stai sa numeri chiar fiecare calorie, poti face mai multa miscare pentru a compensa.

Un studiu realizat cu ajutorul a 34.000 de femei, care aveau, in medie, 54 de ani, si care nu tineau vreo dieta, a descoperit ca cele care au facut miscare timp de o ora (echivalentul unui mers in pas vioi), in fiecare zi a saptamanii, s-au mentinut slabe.

In plus, acestea au avut si riscuri mai mici de a face diabet sau boli de inima, comparativ cu cele sedentare.

3. Ai grija de masa musculara

Muschii ard calorii si impiedica partial incetinirea ratei metabolismului pe masura ce inaintezi in varsta, insa, dupa 40 de ani, acestia incep sa scada. De aceea, ar fi bine sa mergi la o sala pentru a face antrenamente de rezistenta, cu greutati, de cateva ori pe saptamana (trei sau patru ori). Pentru inceput ar fi indicat sa primesti indrumare de la un specialist.

4. Ai grija la masurile contraceptive hormonale

Pilulele contraceptive sau dispozitivele intrauterine care elibereaza progesteron pot provoca crestere in greutate unor femei, efectele acestora asupra organismului fiind influentate probabil si de mostenirea genetica (astfel s-ar putea explica de ce unele femei se ingrasa din cauza lor si altele nu).

Astfel, daca apelezi la metode contraceptive hormonale si ai observat ca te-ai ingrasat cu 2,5 - 5 kilograme fara sa iti dai seama de ce, ar fi bine sa incerci alta metoda.

5. Dormi suficient

Cercetarile arata ca, daca o persoana doarme prea putin sau prea mult, riscul aparitiei bolilor de inima sau a sindromului metabolic (cunoscut si drept sindromul rezistentei la insulina), care este urmat de obicei de diabet, creste.

In timpul celor 7-8 ore recomandate de somn corpul produce suficienta leptina, un hormon responsabil cu controlarea senzatiei de foame, si, de aceea, un dezechilibru in ceea ce priveste somnul te poate face sa mananci mai mult.

6. Mananca putin si des

Cei mai multi nutritionisti recomanda ca organsimul sa primeasca hrana la fiecare trei-patru ore, pentru a evita aparitia acelor pofte greu de stavilit, ivite in special atunci cand foamea devine intensa, si care te pot face sa mananci in exces.

Potrivit mai multor cercetari, daca mananci cate putin de sase ori pe zi metabolismul poate fi stimulat, iar nivelul glicemiei este mentinut constant. O masa ar trebui sa aiba 250-300 de calorii.

7. Cantareste-te regulat

Cantarindu-te de cateva ori pe saptamana vei descoperi la timp ca te-ai ingrasat, putand lua masuri cand situatia nu este atat de grava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#greutate corporala, #mentinut greutate corporala, #mentinut greutate inaintare varsta, #mentinut greutate peste ani, #crestere greutate varsta, #crestere greutate pericole , #greutate