9 romani au murit de gripa. Medic de la Matei Bals: Absolut toata lumea poate sa faca o forma letala

Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 17:24
11104 citiri
9 romani au murit de gripa. Medic de la Matei Bals: Absolut toata lumea poate sa faca o forma letala
Foto: Arhiva Ziare.com

Noua persoane au murit in acest an, in Romania, din cauza gripei.

La nivelul tarii, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost cu 43,1% mai mare fata de aceeasi saptamana a sezonului precedent.

In aceste conditii, ne putem astepta la o epidemie, asa cum se intampla deja in mai multe tari din Europa? Sa nu uitam ca pe continent peste 100 de oameni au murit din cauza virusului A H3N2. Numai in Spania sunt peste 50 de victime si sute de cazuri grave.

"Da, ne putem astepta", a confirmat pentru Ziare.com Catalin Apostolescu, medic infectionist si purtator de cuvant la Institutul Matei Bals.

Pentru moment, in Romania nu a fost declarata epidemia, insa situatia se poate schimba. "Daca pana in 2, 3, 4 ianuarie numarul cazurilor era in crestere de la o zi la alta, acum suntem intr-un platou.

Daca vremea se incalzeste putin, s-ar putea sa creasca numarul cazurilor de gripa din nou", a declarat medicul.

Potrivit acestuia, "daca sunt geruri mari, cu minus 6, minus 7 grade ziua, la pranz, in general circulatia virusului se mai reduce. Daca vremea se mai inmoaie si ajungem sa avem ziua temperaturi pozitive, virusul va gasi conditii mai bune de replicare si se va transmite mai usor".

Specialistii spun ca varful acestui sezon de gripa, in Romania, ar putea fi peste doua saptamani. Dar acesta depinde in primul rand de vreme, a explicat Catalin Apostolescu.

Gripa poate fi letala pentru oricine

Potrivit medicului, gripa poate afecta pe oricine si se poate dovedi mortala fara ca persoana in cauza sa aiba conditii medicale pre-existente.

"Spun de ani de zile ca gripa este letala. Absolut toata lumea poate sa faca o forma letala de gripa. Orice om care se imbolnaveste de gripa poate sa dezvolte o forma mortala", explica Apostolescu.

Numai la Institutul Matei Bals sunt in prezent internate circa 30 - 40 de persoane cu gripa, a declarat medicul. "Dar, atentie, acestia sunt pacientii internati, pentru ca nu toti pacientii care se prezinta cu gripa sunt cu stare de sanatate care sa necesite internarea", a subliniat Apostolescu.

Vaccinul este eficient, pentru ca acest virus este cuprins in vaccin

Intrebat ce simptome ar trebui sa ne sperie si sa ne trimita de urgenta la medic, specialistul a raspuns ca in primul rand durerile puternice de muschi. "Fata de guturaiul obisnuit, gripa se caracterizeaza prin dureri importante de muschi si incheieturi. Pacientii descriu ca parca i-ar fi calcat tirul. Doare fiecare muschiulet din corp, dor ochii la miscarea lor.

Deci durerile musculare sunt un element caracteristic pentru gripa. Starea generala este mult mai afectata decat in guturaiul obisnuit", explica medicul.

Pentru comparatie, afirma Apostolescu, "in guturaiul obisnuit facem un pic de temperatura, ne curge nasul, tusim, dar starea generala, pe ansamblu, e buna. Putem sa functionam, sa ne ducem la serviciu, sa ne facem treburile. Cand ai gripa, cam zaci!".

Insa recomandarea, pentru cei care au o forma usoara sau medie de gripa, e nu sa stam in pat, ci doar in casa, atat din cauza frigului de afara, ci si ca sa nu raspandim virusul.

Catalin Apostolescu a mai explicat ca gripa provocata de virusul H3N2 nu se manifesta altfel decat cea provocata de alte virusuri. Mai mult, ne putem proteja de ea vaccinandu-ne. "Vaccinul antigripal ne protejeaza in cea mai mare masura. Acest virus este cuprins in vaccin", a declarat medicul pentru Ziare.com.

Pentru ca una dintre masurile pe care le putem lua pentru a preveni imbolnavirea e sa ne spalam pe maini, l-am intrebat pe specialist daca recomanda folosirea gelului antibacterian, pentru situatiile in care suntem toata ziua plecati, poate nevoiti sa circulam mult cu mijloacele de transport in comun.

Iar raspunsul primit a fost prompt: "Nu". "Nu este recomandat, sapunul obisnuit e suficient. Unde gasim surse de apa, ar trebui sa ne spalam pe maini. Important e sa vrem sa ne spalam pe maini!", a declarat Apostolescu.

"Sapunul obisnuit si igiena elementara obisnuita sunt mai mult decat suficiente. Sa ne spalam pe maini, sa ne suflam nasul in batista, sa nu scuipam pe jos, sa purtam mascuta atunci cand stim ca tusim sau stranutam si nimic altceva nu e nevoie", ne-a mai explicat medicul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#virus H3N2, #gripa H3N2 simptome, #gripa morti Romania, #gripa letala, #Catalin Apostolescu Matei Bals, #Catalin Apostolescu gripa , #gripa