Ai gripa? Cum sa nu ii imbolnavesti si pe cei din jur

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 19:17
3843 citiri
Ai gripa? Cum sa nu ii imbolnavesti si pe cei din jur
Foto: 1310news.com

In sezonul rece, gripa este cel mai mare inamic. O astfel de afectiune te poate tine la pat cateva zile, iar cand, in sfarsit, te simti mai bine, ajungi sa fii o bomba cu ceas, deoarece ii imbolnavesti, fara voia ta, si pe cei din jur.

Acest virus poate suferi mutatii de la an la an si noile forme sunt din ce in ce mai rezistente la medicamente. eHow explica felul in care se raspandeste gripa si ce trebuie sa faci atunci cand esti pus in aceasta situatie sau cand cineva din apropierea ta este afectat.

In mod normal, virusul gripal se raspandeste atunci cand tusesti sau stranuti. Atunci cand o persoana bolnava stranuta, picaturi mici care contin virusul ajung pana la trei metri distanta si pot ateriza pe oamenii din jur, iar acestia au sanse mari sa se imbolnaveasca. Picaturile pot ateriza si pe obiecte, iar atunci cand cineva le atinge, gripa sa fie transferata.

Din acest motiv, este important sa te speli cat mai des pe maini, mai ales cand atingi obiecte aflate intr-un spatiu populat.

Atunci cand un om se imbolnaveste de gripa, sunt sanse de 5-20% ca cei din comunitatea lui sa fie afectati.

De aceea, important este ca in faza grava a bolii sa ramai in casa si sa eviti contactul cu alte persoane.

Daca esti nevoit sa mergi la slujba, tine servetele la indemana, astfel incat atunci cand stranuti sa le folosesti. Dupa fiecare stranut mergi la baie si spala-te pe maini.

Fa tot posibilul sa stai departe de copii si evita vizitele, atat cele facute, cat si cele primite.

Ai gripa sau esti doar racit?

Cum iti dai seama daca este vorba despre gripa sau raceala?

Mai intai de toate, daca este gripa, corpul tau va lupta cu virusul si o sa faci febra, mare uneori. In cazul racelii, febra este mica sau inexistenta.

Daca este gripa, o sa ai dureri musculare si o sa te simti epuizat, insa gripa nu duce, de obicei, la nas infundat.

Tusea o sa fie uscata, in timp ce la raceala este umeda, cu expectoratie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#gripa sfaturi raspandire, #cum sa faci gripa, #sfaturi sanatate gripa , #gripa