Alimentatia, scutul tau impotriva racelii

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 18:17
3010 citiri
Alimentatia, scutul tau impotriva racelii

Frigul se instaleaza usor, dar din ce in ce mai amenintator, aducand cu sine virusuri numeroase ce provoaca raceli ce te pot tine la pat zile intregi si iti pot fura toata pofta de viata. In plus, acestea pot duce la penumonii, infectii si atacuri de astm.

Din fericire, ai cativa aliati in lupta cu aceste probleme, pe care ii gasesti chiar in bucataria ta. Alimentatia are un rol foarte important pentru sanatate, asa ca trebuie sa alegi cu atentie ceea ce consumi. Iata cateva dintre cele mai bune alegeri pentru a tine departe febra si nasul infundat, potrivit Prevention:

Supa de pui

Exista un motiv intemeiat pentru care toate mamele isi hranesc copiii cu supa de pui atunci cand acestia sunt bolnavi, caci aceasta ofera fluide, necesare in lupta cu virusurile, dar reduce si inflamatiile care declanseaza simptome precum congestii nazale. Nu este clar de unde exact vin aceste beneficii, dar cercetatorii cred ca este vorba de combinatia dintre legume si carnea de pui.

Citricele

Vitamina C, care se regaseste din plin in citrice, este de fapt un antioxidant care reduce simptomele racelii cu 23 de procente. 21 de studii au aratat faptul ca 1-8 grame de vitamina sunt de ajuns pentru a te mentine in forma maxima.

Daca nu-ti plac citricele, iti poti lua doza de Vitamina C si din ardei gras rosu, varza de Bruxelles, unt de arahide, papaya, cartofi dulci sau rosii. In cazul multor persoane, totusi, o cantitate prea mare de vitamina C poate provoca probleme digestive, asa ca este bine sa incepi cu doze mai mici.

Usturoiul, ceapa si prazul

Vrei sa faci supa si mai sanatoasa? Adauga aceste 3 ingrediente si iti vei intari instantaneu sistemul imunitar. Un studiu efectuat pe 142 de persoane a aratat ca cei care consuma frecvent aceste alimente racesc mult mai rar. In plus, usturoiul ajuta si la desfundarea sinusurilor.

Ghimbirul

Ghimbirul este un produs natural foarte bun atunci cand te doare in gat, continand niste substante care ataca rinovirusurile, cea mai intalnita tulpina a virusurilor care provoaca raceli. In plus, te ajuta sa scapi de tuse, dar este si un calmant natural. Reduce si febra, asa ca iti poate fi de mare ajutor atunci cand esti bolnav. Doua lingurite de radacina de ghimbir adaugate in ceai sunt extrem de indicate.

Mierea

Mierea este considerata un aliment-medicament, care amelioreaza multe neplaceri, de la arsuri, zgarieturi, pana la raceli si dureri de gat. Are numerosi antioxidanti si elemente antimicrobiene care ajuta la dezinfectarea gatului, in cazul in care acesta a devenit gazda pentru bacterii si microbi. Totusi, ai grija ca ea sa fie cat mai naturala, caci adesea cea luata de la supermarket este plina de chimicale sintetice si zahar.

Nu da miere copiilor sub un an, caci sistemul lor imunitar nu este dezvoltat pe deplin si pot aparea probleme.

Iaurtul

Iaurtul contine o bacterie numita Lactobacillus reuteri, care blocheaza inmultirea virusurilor ce invadeaza corpul atunci cand te imbolnavesti. Nu toate marcile ofera acest ajutor impotriva bacteriilor, asa ca este bine sa cumperi doar ceea ce este cat mai natural.

Alimente bogate in seleniu

Trei grame de nuci contin portia zilnic recomandata de seleniu, un mineral care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Corpul reuseste sa indeparteze astfel raceala. Este bine sa consumi fructe de mare, scoici, homar, crabi, ton si cod.

Vinul rosu

Resvestralorul si polifenolii din vinul rosu fac acelasi bine organismului precum iaurtul. Cand virusurile si bacteriile intra in organism, ele incep sa se multiplice, procedeu impiedicat de elementele benefice din vin. Daca nu iti place aceasta bautura, consuma struguri negri sau alune.

Ciupercile

Ciupercile cresc productia de citokine in organism, celule care apara de infectii. Contin si polizaharide, o alta clasa de compusi care sustin sistemul imunitar. In medicina traditionala chinezeasca aceste alimente sunt un mod normal de a trata racelile.

Piperul negru

In mod ironic, mirodenia care te face de cele mai multe ori sa stranuti te ajuta sa scapi de aceasta problema atunci cand esti racit. Amesteca piper negru macinat cu putin otet si niste ghimbir maruntit si ia cate o portie de 2 ori pe zi. Vei scapa de febra si de alte simptome neplacute.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#raceala alimente, #alimente prevenire gripa, #alimentatie prevenire imbolnavire, #alimente bune iarna , #gripa