Cum sa te protejezi cand ingrijesti un bolnav de gripa

Luni, 04 Februarie 2013, ora 11:56
7322 citiri
Cum sa te protejezi cand ingrijesti un bolnav de gripa

Unul dintre sfaturile permanente care se dau de catre medici in aceasta perioada, ca sa te feresti de gripa, este acela de a evita aglomeratiile, dupa parerea mea un sfat nu prea bun, asta insemnand sa stai departe de oameni, izolat si, cand iesi in lume, pentru ca, la un moment dat, esti obligat s-o faci, sa nu ai rezistenta necesara care sa te apere si sa faci gripa cu bonus, cu complicatii, adica.

Dar sa admitem ca ai in casa un membru al familiei bolnav de gripa si trebuie sa-l ingrijesti. Sigur ca trebuie sa existe grija permanenta si pentru tine si pentru bolnav.

De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l faci ca sa te ocoleasca gripa este sa ai grija inainte de toate de sistemul tau imunitar, asta insemnand, mai ales, sa te hranesti corect, echilibrat, cu responsabilitate, cu mancare calda, gatita acasa.

Fructele si legumele proaspete, care se gasesc din belsug la piata si in supermarket-uri, indiferent de anotimp, sa nu-ti lipseasca in nici o zi. Alimentele sanatoase, bogate in nutrienti necesari pentru buna functionare a organismului, intaresc imunitatea si acest lucru inseamna rezistenta la imbolnaviri.

De asemenea, dormi suficient, cele sapte, opt ore, noaptea si, daca programul iti permite, "fura" si dupa amiaza 15, 20 de minute pentru un somn mic, dar cu efecte nebanuite pentru sanatatea ta.

Si nu te izola, nu sta in casa, nu fugi de oameni. Indiferent de vreme, iesi zilnic la o plimbare scurta, daca nu se poate mai mult. Miscarea, aerul rece invioreaza, energizeaza, tonifica, dau putere.

Apoi, spala-te pe maini cat de des poti, cu apa si sapun si clateste-te bine. Pentru un plus de siguranta, foloseste otetul, un dezinfectant foarte puternic, lucru stiut de putina lume. In plus, otetul desfunda nasul, trece durerea de cap, dezinfecteaza aerul din casa si mirosul lui nu persista.

Un alt sfat ar fi sa nu-ti atingi fata, un gest necontrolat, pe care il facem de foarte multe ori pe zi. Intr-adevar, daca-ti atingi fata, de aici virusii ajung usor in tractul respirator.

Sfatuieste bolnavul pe care-l ingrijesti sa nu stranute si sa tuseasca in fata ta. O poate face intorcand capul intr-o parte. Ai grija sa aiba permanent la indemana servetele igienice, de unica folosinta.

Ca sa-i feresti de imbolnavire pe ceilalti membrii din familie, spala cu grija vasele din care a mancat bolnavul si apoi clateste-le cu apa calda in care ai pus o ceasca de otet. Sigur ca e foarte greu ca intr-o familie, in care sunt si copii, sa izolezi un bolnav, chiar daca spatiul iti permite, sau sa tii separate vasele din care acesta bea si mananca, de aceea se si impune un plus de atentie la spalatul lor.

Uneori, medicii mai recomanda si cate o masca de protectie dar nu sunt prea utile deoarece ingreuneaza respiratia. De aceea, de baza, ca mijloc de protectie ramane tot spalatul foarte des pe maini.

Sa avem sanatate!

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#trament gripa raceala, #cum ne protejam raceala, #sfaturi raceala gripa , #gripa