Mergi la sala cand esti racit?

Joi, 03 Martie 2011, ora 22:08
37984 citiri
Mergi la sala cand esti racit?

Multi experti sunt de parere ca exercitiile fizice facute cu moderatie atunci cand esti racit aduc beneficii organismului. In plus, in general, cei care duc o viata activa tind sa raceasca de mai putine ori decat sedentarii, iar exercitiile facute in mod regulat pot injumatati numarul zilelor in care ai simptome de raceala, dupa cum arata mai multe studii realizate in anii '90.

Insa nu orice om care este racit ar trebui sa faca miscare.

Pentru a-ti face o idee daca ar fi indicat sau nu, te poti ghida dupa o regula pe care expertii o numesc "regula gatului", conform Shine. Mai exact, daca simptomele tale sunt localizate deasupra gatului - nas infundat, gat iritat, dureri de cap - poti face o plimbare sau sa exersezi pe banda de alergat. Dar, daca ai febra, congestie la nivelul pieptului si plamanilor sau te simti intepenit, este posibil sa ai gripa, bronsita ori alta afectiune mai serioasa care cere odihna. Daca faci miscare in timp ce ai aceste simptome, s-ar putea sa te alegi cu complicatii ulterior.

Regula aceasta nu este insa una care trebuie respectata intocmai, adica, si atunci cand ai simptome care tin doar de zona capului poti sa iei o pauza de la miscare pana cand acestea se mai atenueaza. Pana si sportivii au dreptul la o zi-doua de odihna intr-o astfel de situatie. Sau, daca te hotarasti sa faci totusi neaparat acele exercitii, trebuie sa reduci din intensitatea si durata acestora.

Specialistii recomanda ca persoanele care sunt racite si aleg sa faca miscare sa inceapa cu o intensitate cu aproximativ 50% mai mica decat cea cu care sunt obisnuite. Iar daca simptomele se amelioreaza dupa primele 5-10 minute, cum de obicei se intampla, pot creste treptat pana la 80-90%.

Totusi, cheia este moderatia. Studiile au aratat ca persoanele racite care fac ceva miscare se simt apoi mai bine dar, daca exagerezi, sistemul imunitar slabeste. In plus, este foarte important sa fii bine hidratat.

Mai vulnerabil dupa sala

Daca mergi la o sala de fitness trebuie sa fii mai precaut atunci cand esti racit decat daca ai exersa acasa deoarece germenii pot fi transmisi pe calea aerului sau prin contact.

Astfel, e bine sa fii mai atent atunci cand vine vorba de stergerea echipamentului si, in plus, sa eviti sa iti atingi chipul dupa ce ai manuit echipamentul.

Totodata, trebuie sa stii ca, dupa ce ai terminat un antrenament, caile respiratorii sunt mai vulnerabile cateva ore, deci stai cat mai departe de persoane care au simptome vizibile de raceala sau gripa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raceala exercitii fizice, #gripa exercitii, #raceala exercitii, #raceala, #miscare exercitii fizice , #gripa