Virusurile se raspandesc mai usor atunci cand iarna este prea cald - mit sau realitate?

Sambata, 06 Ianuarie 2018, ora 14:41
15525 citiri
Virusurile se raspandesc mai usor atunci cand iarna este prea cald - mit sau realitate?
Foto: Arhiva Pixabay

In aceasta perioada a anului, teoretic, termometrele ar fi trebuit sa indice temperaturi negative, nicidecum valori specifice primaverii, in popor existand credinta ca virusurile se raspandesc mai usor daca iarna nu este ger.

Aceasta teorie din popor, raspandita mai ales in contextul in care temperaturile sunt mult peste media normala a sezonului, este cat se poate de falsa. Practic, este un mit, asa cum spun medicii specialisti.

"Gerul nu omoara virururile, este o legenda acest aspect. Iar cel mai bun argument impotriva acestei teorii este ca sezoanele de gripa sunt iarna, adica si in perioadele in care afara este ger. Pe cale de consecinta, gerul nu omoara virusurile. Nu au cum sa moara la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales ca sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legatura gerul cu virusuril", a explicat managerul Institutului pentru Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

De aceeasi parere este si prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie din Romania.

"Nu mor virusurile de la ger. Problema mare in aceasta perioada este legata de variatiile mari de temperaturi, care solicita organismul, iar adaptarea devine mult mai dificila. De aceea, trebuie sa avem grija sa ne echipam corespunzator si sa fim atenti la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul ca afara este mai cald decat este normal nu inseamna ca se raspandesc bolile", mai spune profesorul Rafila.

Copiii, cei mai sensibili. Cum ii protejam?

Medicii spun ca in aceasta perioada, fluctuatiile sunt periculoase pentru sanatate, in sensul in care intr-o zi pot fi 10 grade, apoi a doua zi sa scada foarte mult temperaturile si sa ajunga la zero, sau chiar mai putin. Cei mai sensibili sunt copiii la aceste fluctuatii.

"Copiii sunt meteodependenti si sunt mult mai sensibili decat adultii la fluctuatiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregatiti inainte de inceperea sezonului rece, iar un aspect important este alimentatia, care trebuie sa fie mai bogata in legume si fructe. In ultimii ani, din cazua schimbarilor climatice, cand iernile sunt mai blande iar primaverile sunt foarte reci si umede, varfurile de afectiuni respiratorii sunt spre sfarsitul iernii.

Statistic vorbind, in anii cand iernile sunt mai calduroase, numarul de viroze creste in perioada primaverii, cand apar si oscilatii mari de temperaturi de la o zi la alta. Pe de alta parte, cand sunt geruri mai mari, multi oameni sunt mai atenti la cum se imbraca si se protejeaza mai mult, ies mai rar din case, nu se imbolnavesc si de aici si vorba din popor ca dispar virusii cand e ger", a declarat dr. Valeria Herdea, medic pediatru.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta ca, in acest sfarsit de saptamana, vremea va fi extrem de calda pentru aceasta perioada a anului, iar sambata, in ziua de Boboteaza, se vor inregistra temperaturi de pana la 16 grade, urmand ca, de marti, sa se mai raceasca.

Citeste prognoza pentru acest weekend - Ce primavara frumoasa avem iarna asta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa virusuri raceala ger , #gripa