Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zincul poate fi un "tratament eficient" impotriva racelilor si gripei sezoniere

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 16:32
5520 citiri
Zincul poate fi un "tratament eficient" impotriva racelilor si gripei sezoniere
Foto: Top News Health

Un aport sporit de zinc in organism, sub forma unor suplimente medicale, poate scurta durata si poate usura severitatea racelilor comune, sustin expertii.

Cantitatea totala de zinc aflata in organism este de aproximativ 1,8 grame. Necesarul zilnic de zinc ar fi plasat undeva intre 15-25 mg/zi si poate fi usor preluat din alimentatie.

In cazul racelilor si gripei de sezon, medicii sustin ca suplimentele de zinc pot usura simptomele si pot grabi vindecarea, in urma a 15 teste realizate pe un grup de 1.360 de voluntari, informeaza BBC News.

Deocamdata este nevoie de mai multe studii pentru a identifica cantitatea optima de zinc recomandata in cazul racelilor si a gripei. Adultii racesc in medie de doua ori pe an, in timp ce copiii pot ajunge si pana la 10 raceli pe an.

Conform testelor de laborator zincul poate actiona preventiv impotriva racelilor, scade severitatea infectiilor virale si incapaciteaza mecanismele virale de reproducere.

"Aceste teste ofera noi dovezi in sprijinul ideii de a folosi zincul ca tratament impotriva racelii", sustine coordonatorul acestor teste, prof. Meenu Singh de la Institutul de Educatie Medicala si Cercetare din Chandigarh, India.

"Totusi, deocamdata este greu sa facem o recomandare generala pentru ca inca nu cunoastem care este doza optima de zinc, modalitatea cea mai buna de a fi luata si durata perioadei de tratament", a mai adaugat el.

Conform rezultatelor testelor, suplimentul de zinc administrat sub forma de sirop sau de tablete a avut efectul reducerii severitatii simptomelor de raceala. Dupa sapte zile, un numar mai mare dintre pacientii care au primit suplimente pe baza de zinc au scapat complet de simptomele racelii, comparativ cu cei care au primi un placebo.

In cazul copiilor, cei care au primit 15 mg. de sirop bogat in zinc in fiecare zi, timp de 5 luni, au fost mai putin expusi la raceli si gripa.

Persoanele care au primit suplimente pe baza de zinc au raportat insa si o serie de efecte secundare, cum ar fi persistenta unui gust neplacut in gura sau chiar ameteli.

De asemenea, medicii avertizeaza ca tratamentul cu suplimente de zinc pe perioade indelungate de timp poate duce la intoxicari, motiv pentru care nu recomanda acest tratament deocamdata, pana vor fi obtinute rezultate concludente cu privire la dozajul optim si durata de tratament.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#zinc tratament raceala gripa, #zincul trateaza gripa , #gripa