Femeile insarcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 21:54
2852 citiri
Femeile insarcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV

Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a anuntat miercuri ca ministrul Sanatatii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile insarcinate sa fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.

Adrian Streinu-Cercel a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca beneficiile unei asemenea investigatii obligatorii "sunt enorme", fiind vorba in primul rand despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV.

"Ministrul Sanatatii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum in faza de redactare, care va prevedea largirea panelului de investigatii ale femeii gravide prin adaugarea investigatiei HIV, cu caracter obligatoriu.

Era si pana acum prinsa aceasta investigatie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre si post testare, ceea ce a ingreunat foarte mult lucrurile pentru ca nu la nivelul oricarei maternitati exista posibilitatea de consiliere, pentru ca acest lucru inseamna costuri suplimentare.

S-a luat decizia de a se introduce in panelul uzual de investigatii al femeii insarcinate si determinarea pentru anticorpi HIV. Beneficiile sunt enorme, in primul rand vorbim despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV", a spus Streinu-Cercel.

Uniunea Europeana "se chinuie" sa ia exemplul Romaniei

Potrivit acestuia, Romania se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a infectiei HIV, iar alte state "se chinuie sa ia exemplul de la noi".

"Romania se afla pe primul loc intre statele membre UE, iar Franta, Germania si Elvetia iau exemplu de la noi", a afirmat managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, Dorina Duma, a declarat, la randul sau, ca testarea obligatorie a gravidelor pentru depistarea HIV este "deosebit de importanta, tinand cont de faptul ca este vorba despre un copil al carui viitor nu este indiferent" nimanui.

"Trebuie sa stim din capul locului ce este de facut, pentru gravida, pentru familie si pentru copil", a spus Duma.

Cum se pot naste copii sanatosi dintr-o mama infectata cu HIV

Seful Clinicii de Obstretica-Ginecologie nr. 1 Cluj-Napoca, Florin Stamatian, a adaugat ca femeile infectate cu HIV pot naste copii sanatosi daca respecta cu strictete indicatiile medicilor.

"Primul pas, si cel mai important, in reducerea riscului de transmitere de la mama la fat este cunoasterea statusului HIV atat de femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, cat si de cele care au o sarcina neprogramata in curs. Medicul ginecolog trebuie sa includa obligatoriu pe lista de analize si testul HIV la fiecare gravida, iar urmatorul pas este ca aceasta sa urmeze corect indicatiile medicului infectionist in colaborare cu medicul ginecolog", a afirmat Stamatian.

In anul 2011, au fost inregistrate in Romania 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mama la copil, iar in primele noua luni ale acestui an au fost inregistrate 12 astfel de cazuri.

Adrian Streinu-Cercel a participat miercuri, la Cluj-Napoca, la seminarul "Femei pentru actiune pozitiva", cu tema "Asistarea medicala a gravidei seropozitive si ulterior a mamei seropozitive si nou-nascutului" organizata de Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca si Clinica de Obstretica-Ginecologie I. La manifestare au fost prezenti circa 60 de medici ginecologi, neonatologi si infectionisti din Cluj-Napoca.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#testare HIV femei insarcinate, #testare HIV gravide, #nastere copii sanatosi mame HIV , #HIV