Numarul cazurilor de noi imbolnaviri cu HIV/SIDA, in scadere

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 12:28
1746 citiri
Numarul cazurilor de noi imbolnaviri cu HIV/SIDA, in scadere
Foto: Arhiva

In ultimul deceniu s-a inregistrat o scadere cu 25% a numarului cazurilor de noi imbolnaviri cu HIV, o reducere a deceselor provocate de SIDA si "un progres fara precedent" la accesul la tratament si la serviciile de preventie si ingrijire, afirma intr-un raport dat publicitatii joi seara Programul Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS).

Insa, potrivit UNAIDS, aceste rezultate sunt realizate in mod neuniform, sunt extraordinar de fragile si nu ating inca obiectivele globale, relateaza vineri Associated Press.

Potrivit raportului, peste 34 de milioane de persoane traiau avand virusul HIV la sfarsitul anului 2010 - dintre care 2,6 milioane de noi cazuri de imbolnaviri in 2009 cu virusul care provoaca SIDA.

Un numar estimat de 6,6 milioane de persoane din tari cu venituri mici si mijlocii primeau medicamente antiretrovirale la sfarsitul anului trecut, insa, potrivit raportului, alte 9 milioane de persoane din aceste tari nu primeau un tratament corespunzator pentru aceasta boala, se mentioneaza in raport.

"Am facut progrese extraordinare in stabilizarea si reducerea numarului de noi imbolnaviri in circa 60 de tari", a afirmat directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibe, in introducerea raportului.

"Insa acest succes subliniaza doar modul in care sunt priviti si discriminarea care contribuie la cresterea numarului de noi infectari in randul populatiei cu risc ridicat si vulnerabilitatea femeilor si a fetelor", a mai spus Michel Sidibe.

Potrivit raportului, in perioada 2008-2010, cazurile de noi infectari cu HIV in randul persoanelor care ofera servicii sexuale a crescut de la 44% la 50%, iar in randul persoanelor homosexuale de la 30% la 36%.

Circa 20% din cele 15,9 milioane de persoane care-si injecteaza droguri traiesc cu HIV, precizeaza documentul.

UNAIDS a dat publicitatii acest raport de 139 de pagini inainte de marcarea duminica a 30 de ani de la lansarea primului raport oficial despre HIV de catre Centrul american pentru preventia si controlul bolilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#numar imbolnaviri SIDA scadere, #numar redus bolnavi SIDA , #HIV