Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Premiera medicala: s-a descoperit cum putem preveni infectarea cu HIV

Joi, 14 Iulie 2011, ora 07:52
4894 citiri
Premiera medicala: s-a descoperit cum putem preveni infectarea cu HIV

Mai multe studii nou efectuate in cateva state africane au aratat in premiera ca medicamentele luate zilnic in cadrul tratamentului pentru maladia SIDA pot injumatati, in cazul persoanelor sanatoase heterosexuale, riscul de a se infecta cu HIV.

Concluziile recentelor studii sunt ca trebuie facute vaste provizii de medicamente antiretrovirale pentru tarile aflate in curs de dezvoltare. In prezent, 6,6 milioane de oameni din aceste tari iau astfel de medicamente, fiind infectati cu HIV.

In viitor, insa, un numar cu mult mai mare de oameni ar putea lua astfel de medicamente pentru a preveni infectarea. In lumea intreaga, circa 34 de milioane de persoane traiesc cu aceasta infectie, doua treimi fiind in Africa sub-sahariana.

Rezultatele, anuntate miercuri, bucura specialistii si inseamna costuri mai mici in prevenirea infectarii cu HIV, din moment ce medicamentele sunt disponibile pe piata si folosite de 15 ani in tratarea bolii.

In ultimele 12 luni, cercetatorii au incercat diverse metode de prevenire a infectarii, folosind inclusiv medicamentele antiretrovirale si gelurile vaginale. Acestea au dat rezultate promitatoare in cazul anumitor grupe de subiecti - femei, barbati homosexuali si persoane care in mod frecvent au contacte sexuale cu persoane HIV pozitiv, conform The Washington Post.

Noile cercetari arata ca strategia functioneaza si in randul populatiei heterosexuale din Africa, grup de departe cel mai afectat de pandemia ce dainuie de 30 de ani.

Tratamentul standard pentru cei infectati cu HIV presupune trei sau mai multe medicamente antiretrovirale luate zilnic pe viata, imediat ce virusul a inceput sa atace sistemul imunitar.

Rezultate certe

In cadrul unei cercetari realizate pe aproape 5.000 de cupluri incepand din iulie 2008 - cupluri in care unul dintre parteneri era infectat cu HIV - au fost administrate celor sanatosi medicamente precum tenofovir si un alt medicament, emtricitabine, care se comercializeaza sub numele de Truvada, sau placebo. In tot acest timp, persoanelor sanatoase li s-a explicat cum sa se fereasca de infectarea cu HIV si au primit prezervative. Nimeni nu a stiut ce fel de tratament ia.

La sfarsitul lui mai, existau 47 persoane infectate din cele sanatoase la inceperea studiului, dar "tratate" cu placebo, 18 cazuri de infectare cu HIV in cazul celor carora li se administrase tenofovir (numar mai mic cu 62%) si doar 13 infectati din randul celor care luasera Truvada (cazuri mai putine cu 73%). A reiesit ca medicamentele au functionat similar atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.

Rezultate asemanatoare s-au obtinut si in cadrul studiului relizat pe 1.219 barbati si femei din Botswana. La finele studiului au fost infectate 9 persoane din randul celor care luasera Truvada si 24 din randul celor carora li se administrase placebo. Practic, rezultatele celor doua studii au fost similare.

In cazul unei alte cercetari realizate in Kenya, Zimbabwe si Africa de Sud, medicamentul Truvada nu a dat insa rezultate, in prezent cercetatorii incercand sa determine motivul. Se crede ca in acest caz subiectii au "uitat" sa isi ia pastilele. In cazul studiilor mai sus-mentionate, subiectii au luat pastilele in 97% din cazuri si, respectiv, 84%, procentul fiind insa cu mult mai mic in cazul de fata.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#tratament SIDA, #prevenire HIV, #tratament prevenire HIV, #medicamente prevenire infectare HIV , #HIV