Romania, in pragul unei epidemii de SIDA - Time

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 19:14
8510 citiri
Romania, in pragul unei epidemii de SIDA - Time
Foto: Time

Romania se afla in pragul unei epidemii de HIV/SIDA, potrivit jurnalistilor de la revista americana Time.

Comunitatea internationala este concentrata pe Africa, in momentul cand se vorbeste despre SIDA, iar Romania nu pare sa fie "in prima linie" in lupta impotriva acestei boli, relateaza Time.

Cu toate acestea, din cauza folosirii acelor de mai multe ori si de diferite persoane de catre dependentii de droguri, in Europa de Est si Asia Centrala s-a inregistrat cea mai rapida crestere a numarului de persoane infectate cu HIV. Potrivit UNAIDS, departamentul ONU care se ocupa de aceasta problema, din 2001, numarul persoanelor infectate cu HIV in aceasta regiune a crescut cu 66 la suta.

In Rusia, 160 de persoane contracteaza HIV in fiecare zi, iar varsta medie de deces din cauza SIDA este 32 de ani. In Ucraina, aproximativ 70 la suta din cei care isi injecteaza droguri sunt infectati cu HIV.

Pana acum, Romania era exceptia din regiune. Organizatii non-guvernamentale au fost primele care au dezvoltat programe de prevenire, in special in randul celor mai vulnerabili, cum ar fi prostituatele si consumatorii de droguri. Astfel, rata apartiei bolii era cea mai scazuta din Europa de Est, de numai 1 la suta.

ONG-urile au distribuit 1,6 milioane de seringi anul trecut, catre 7.500 de dependenti de droguri. Insa lucrurile se schimba, din cauza lipsei finantarii. Aceste ONG se bazeaza exclusiv de donatori internationali, insa la patru ani dupa integrarea in UE, Banca Mondiala nu mai considera Romania o tara in curs de dezvoltare, prin urmare nu se mai califica pentru unele donatii. Astfel, din luna iunie, mai multe organizatii internationale, printre care si UNICEF, si-au restras fondurile pentru programele de lupta impotriva HIV.

Fara banii necesari prevenirii, unii experti spun ca problema HIV din Romania ar putea deveni foarte serioasa, foarte rapid. Unde nu exista interventii pentru dependentii de droguri, exista riscul ca epidemia sa iasa de sub control", a declarat Martin Christopher Donoghoe, managerul World Health Organization pentru HIV/SIDA in Europa.

Iar acest lucru reprezinta o problema pentru toata Uniunea Europeana, avand in vedere libertatea de miscare a cetatenilor europeni, mai ales ca, in 2008, Romania a depasit Rusia, devenind cel mai mare furnizor de prostituate in UE.

Viitor incert

Istoricul Romaniei cu HIV explica de ce a avut succes pana acum in lupta impotriva SIDA. Spre deosebire de restul Europei de Est, in Romania, majoritatea persoanelor au contractat HIV cand erau copii, in orfelinate, nu din cauza sexului neprotejat sau al folosirii drogurilor.

In 1987, in incercarea de a vindeca acesti copii de anemie, asistentele au inceput sa faca transfuzii de sange zilnice, reutilizand serigile pentru mai multi copii. O parte din sange era contaminat, rezultand in infectarea a aproximativ 10.000 de copii. In 2000, 60 la suta din copiii infectati cu HIV se gaseau in Romania.

La presiunea organismelor internationale, statul a inceput sa ofere tratament in mod gratuit, iar, in anul 2000, statul a incheiat un pact cu mai multe companii farmaceutice, pentru medicamente mai ieftine, devenind una din putinele tari din lume care ofera tratament compensat persoanelor infectate cu HIV.

Pentru 2010, insa, Ministerul Sanatatii deja si-a epuizat resursele financiare alocate bolnavilor de SIDA, iar primirea unor donatii dureaza mult, din cauza birocratiei. Astfel, peste 1.000 de persoane si-au inrerupt deja tratamentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#epidemie HIV Romania, #epidemie SIDA Romania , #HIV