SIDA la 30 de ani: O istorie in date

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 15:12
4189 citiri
SIDA la 30 de ani: O istorie in date

SIDA a fost recunoscuta pentru prima oara de catre Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA in 1981, iar virusul HIV a fost izolat de catre Luc Montagnier in 1984.

De atunci, medicina a realizat multe progrese in intelegerea, tratarea si chiar prevenirea sindromului imunodeficientei dobandite.

In 2008, de exemplu, numarul articolelor stiintifice care aveau ca subiect SIDA depasea cifra de 180.000 si in acelasi an aflam ca, de la sfarsitul anilor '80, tratamentele prelungisera cu 3.000.000 de ani viata americanilor infectati.

Mai departe va prezentam aceste progrese, dar si esecurile care arata cate mai avem inca de invatat in privinta uneia dintre bolile care au vanturat omenirea:

1981 (primavara si vara) - in SUA sunt identificate primele cazuri de infectie si primele morti in randul tinerilor homosexuali. Cercetatorii si-au dat seama ca acestia aveau sisteme imunitare puternic avariate din cauza unei boli cu transmitere sexuala care favoriza instalarea altor maladii. Pana in decembrie, cand simptome similare au inceput sa apara si la consumatorii de droguri injectabile, medicii au crezut ca boala nu era contagioasa in randul nehomosexualilor.

1982 - Boala a primit initial mai multe nume, printre care "deficienta imunitara asociata homosexualilor" sau "cancerul homosexualilor". In iulie este propus acronimul SIDA.

Particula "dobandita" se datoreaza faptului ca boala este mai degraba contractata decat mostenita, iar "sindrom" se explica prin faptul ca avem de-a face cu o constelatie de simptome si suferinte, nu cu o boala centrala. In decembrie apar primele dovezi ca SIDA se transmite si pe cale sangvina.

1983 - Cercetatorii Luc Montagnier si Francoise Barre-Sinoussi de la Institutul Pasteur izoleaza un nou virus care penetreaza celulele albe ale sangelui si pare sa cauzeze SIDA. Aceste este botezat LAV (virusul asociat limfadenopatiei).

1985 - Regulatorul american Food and Drug Administration (FDA) aproba primul test de sange comercial pentru SIDA, care aduna anticorpi pentru virusul responsabil pentru boala.

1987 - In martie, FDA aproba primul medicament pentru tratarea sindromului, antiretroviralul azidotimidina (AZT) - un inhibitor nucelozidic de revers-transcriptaza - , pe baza rezultatelor unor teste clinice care au demonstrat ca acesta incetineste evolutia virusului din spatele SIDA, care primise intre timp numele de HIV - virusul imunodeficientiei umane - din partea Comitetului International de Taxonomie a Virusurilor. Medicamentul cu pricina tine in frau infectia cu subtipul HIV-1, insa nu are efect curativ.

1994 - Se dovedeste ca AZT reduce sansele transmiterii virusului de la mama la copil. Tot la mijlocul anilor '90, oamenii de stiinta incep sa studieze persoanele care poarta virusul HIV, dar nu sufera de SIDA, in cautarea unor factori de protectie si a unor diferente genetice care sa duca la tratamente mai eficiente sau chiar a unui vaccin.

1995 - Un activist anti-SIDA din San Francisco, Jeff Getty, se decide sa fie primul pacient care sa beneficieze de un transplant de maduva osoasa de la un babuin, care nu poate fi infectat cu HIV si nu se poate imbolnavi cu SIDA in aceeasi maniera ca oamenii. Organismul lui Getty respinge instant celulele babuinilor, iar activistul moare in 2006 de pe urma unui cancer asociat sindromului imunodeficientei dobandite.

In acelasi an apare si primul dintr-o noua serie de medicamente care inhiba proteaza HIV (o enzima de care virusul are nevoie pentru a se multiplica). Este vorba de primul inhibitor de proteaza, care va sta la baza tratamentelor antiretrovirale.

1996 - Cercetatorii prezic succesul terapiilor antiretrovirale inalt active, care combina mai multe medicamente anti-HIV. Oamenii de stiinta incepusera deja sa foloseasca o combinatie de trei medicamente puternice - inhibitori de proteaza, AZT si un alt medicament numit AZT pentru a diminua rezistenta virusului si a-l inabusi.

Acest cocktail de medicamente este preluat rapid in practica clinica, iar un studiu din 1998 arata ca reduce incidenta bolii, moartea si spitalizarea de pe urma ei cu 60-80%. In acelasi an, insa, doua studii spulbera sperantele: rezervoarele HIV pitite in organism evita tratementul agresiv cu medicamente si cauzeaza infectii noi cand acesta este stopat.

Citeste mai mult despre SIDA, la 30 de ani: O istorie in date pe Think Outside the Box

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#istorie date SIDA, #evolutie tratement SIDA, #prima aparitie SIDA , #HIV