Unul din 10 copii are imunitate la SIDA

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 15:53
5662 citiri
Unul din 10 copii are imunitate la SIDA
Foto: Arhiva/Pixabay

Fiecare al zecelea copil are un sistem imunitar care face ca SIDA sa nu se instaleze, chiar daca organismul este infectat cu HIV, arata un studiu recent.

De fapt, au aratat cercetatorii, e o situatie asemanatoare cu cea a primatelor, care, in cursul a mii de ani de evolutie, au "invatat" sa lupte cu virusul, acesta nemaifiind fatal. Situatia e valabila insa doar in cazul copiilor, nu si adultilor, arata BBC.

In cadrul cercetarii, s-au facut analize unui esantion de 170 de copii din Africa de Sud. Desi toti aveau HIV si nu primisera niciodata tratament, nu toti ajunsesera sa se imbolnaveasca de SIDA.

Cercetatorii au concluzionat ca, atunci cand nu se actioneaza in niciun fel, cand organismul e tanar, desi infectat cu HIV, e posibil sa nu se instaleze SIDA. Practic, acesta raspunde infectiei "cu calm", multa vreme virusul fiind pur si simplu ignorat, dupa cum explica profesorul Philip Goulder, de la la Universitatea Oxford.

Potrivit acestuia, atacul (cu tratament) asupra vaccinului "termina" sistemul imunitar si atunci se instaleaza boala. A nu ataca virusul pare sa salveze sistemul imunitar, explica el.

Una dintre concluziile reiesite din studiu este aceea ca boala cauzata de virusul HIV, SIDA, nu prea are de-a face cu HIV, ci mai mult cu felul in care sistemul imunitar raspunde la el.

In cazul adultilor, situatia e cu totul alta. Organismul lor lupta din toate resursele cu virsul HIV si pierde. Copiii, insa, par sa aiba un sistem imunitar "relativ tolerant". Abia la maturitate acesta devine agresiv, asa explicandu-se de ce si varicela, de exemplu, este atat de severa la adulti - din cauza felului in care reactioneaza sistemul imunitar.

Tocmai de aceea exista riscul ca, pe masura ce inainteaza in varsta, si SIDA sa se instaleze in cazul unora dintre copiii rezistenti pana atunci.

Citeste mai multe despre originile virusului HIV.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#rezistenta virus HIV, #sistem imunitar HIV, #tratament HIV, #copii imuni SIDA, #imunitate SIDA , #HIV