Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Virusul HIV, vechi de 12 milioane de ani, de la maimute?

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 10:14
8868 citiri
Virusul HIV, vechi de 12 milioane de ani, de la maimute?

Cele mai recente studii sugereaza faptul ca originile virusului HIV trebuie cautate in urma cu milioane si nu zeci de mii de ani.

Virusul care provoaca boala denumita SIDA a aparut la om in secolul 20, insa cercetatorii au stiut dintotdeauna ca variante similare ale acestuia au existat de foarte mult timp in cazul maimutelor.

Potrivit BBC, un studiu genetic realizat pentru o mai buna intelegere si cunoastere a HIV si SIDA arata ca virusuri asemanatoare celui actual ar fi aparut in cazul maimutelor africane in urma cu 5 pana la 12 milioane de ani.

Afectand nu mai putin de 34 milioane de oameni de pe intreaga planeta, HIV a aparut in secolul 20 tocmai ca urmare a transferului de la maimuta la om.

Cunoscand existenta "lentivirusului", varianta straveche si inrudita a virusului ce provoaca SIDA, in cazul primatelor africane, dezbaterile oamenilor de stiinta s-au centrat mai ales pe stabilirea exacta a vechimii acestuia.

Cercetatorii de la Universitatea Washington si cei de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, ambele din Seattle, au analizat recent semnatura genetica a virusului similar HIV in cazul unui numar mare de primate precum cimpanzei, gorile, urangutani si maimute macaque.

Modificarile genetice, care au evoluat ulterior in sistemul imunitar al maimutelor africane, sugereaza ca virusul a aparut in urma cu 5 pana la 16 milioane de ani.

Cercetarea publicata in jurnalul PLOS Pathogens ofera indicii privind modul in care sistemul imunitar uman a evoluat pentru a lupta impotriva infectiilor.

In acest sens, dr. Michael Emerman de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson a declarat: "Studiul nostru arata ca, in timp ce lentivirusurile primatelor pot avea consecinte asupra sanatatii umane contemporane, ele au origini antice in rudele noastre non-umane, primatele".

Comentand pe baza studiului american, dr. Sam Wilson de la Universitatea din Glasgow a concluzionat: "Acest tip de cercetare ne ajuta sa intelegem cum functioneaza virusul. Speranta este ca, intr-o buna zi, acest lucru sa se traduca in terapie".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#origine HIV SIDA, #HIV primate, #virus HIV maimute , #HIV
Comentarii