Ziua Mondiala anti SIDA: boala care a schimbat lumea

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 10:25
4571 citiri
Ziua Mondiala anti SIDA: boala care a schimbat lumea
Foto: Arhiva

In 2011, 70 de milioane de oameni sunt infectati cu virusul despre care acum 30 de ani nu se stia nimic: HIV/SIDA. Data de 1 decembrie a fost aleasa drept Ziua Mondiala anti SIDA si este celebrata in aproape toate tarile lumii.

In iunie 1981, Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta a emis un raport despre cinci tineri homosexuali din Los Angeles care au murit din cauza unei boli misterioase, care le-a distrus sistemul imunitar, aminteste The Telegraph. Si asa a inceput totul.

In mai putin de doi ani de atunci, SIDA, Sindromul Imunodeficientei Dobandite, a schimbat intreaga lume. Orice boala cu capacitatea de a infecta si ucide milioane de oameni este ingrozitoare, insa aceasta era diferita. O boala ciudata, oribila, de fapt o colectie de boli distincte.

Aparitia SIDA a schimbat pentru totdeauna modul in care vorbim si gandim despre sexualitate. Apoi au aparut problemele legate de rasa si situatia materiala.

Boala a devenit, in mod inevitabil, subiectul unor controverse, mituri, dezinformare si confuzii. Initial, se credea ca numai homosexualii, utilizatorii de droguri intravenoase si hemofilicii erau cei cu un risc marit, apoi s-a spus ca africanii, pana cand s-a ajuns la concluzia ca SIDA nu este doar boala gay-ilor, ci toata lumea este vulnerabila.

Unii au crezut, in mod eronat, ca poti lua boala de pe o ceasca de cafea, un scaun de toaleta sau printr-o simpla stangere de mana. Drept pentru care, atunci cand Printesa Diana i-a strans mana unui bolnav de SIDA, in 1989, s-a iscat un adevarat scandal.

De asemenea, o lunga perioada de timp s-a crezut ca se transmite doar prin sex anal. Nimeni nu isi imagina atunci ca se poate lua de la mama la fat.

Cand a devenit evident faptul ca prezervativele limiteaza transmiterea bolii, Biserica Catolica s-a opus vehement si a anuntat ca numai abstinenta sexuala ii poate salva pe americani.

Misterele legate de aceasta afectiune incep sa fie rezolvate, insa va mai dura pana cand se va gasi o solutie care sa scape lumea de cea mai crunta boala, un dezastru pentru omenire.

In Romania, de Ziua Mondiala anti SIDA se vor organiza mai multe evenimente in toata tara. In 29 noiembrie se va face o funda umana in magazinul Unirea, evenimentele continuand zilele viitoare. In centrul orasului se vor imparti prezervative si fundite rosii anti SIDA.

Si in Timisoara se organizeaza mai multe evenimente inca de pe 25 noiembrie, urmand sa dureze pana in 1 decembrie.

Pe 3 decembrie vine randul Galatiului sa fie gazda unei funde umane.

E.C

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ziua Mondiala anti SIDA, #Ziua Mondiala SIDA, #manifestari SIDA HIV Romania , #HIV