Ce ar trebui sa stie femeile, dar si barbatii, despre hormonii masculini

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:09
71518 citiri
Ce ar trebui sa stie femeile, dar si barbatii, despre hormonii masculini

Despre hormonii masculini (testosteronul, in principal) se scrie mult mai rar comparativ cu hormonii feminini (estrogenul, in special), insa, si barbatii sunt la fel de afectati de acestia ca si femeile (de la rolul pe care il au la nivelul muschilor pana la cel legat de starile de spirit).

De asemenea, mentinerea hormonilor masculini intr-un echilibru optim ofera numeroase beneficii barbatilor. Spre exemplu, o cantitate potrivita de testosteron atenueaza starile de tristete, ajuta la imbunatatirea performantelor sexuale si aduce beneficii sanatatii generale.

How Stuff Works a scos in evidenta cateva aspecte legate de hormonii masculini pe care atat femeile, cat si barbatii ar trebui sa le stie.

1. Echilibrul este esential

Testosteronul este un hormon masculin foarte important, dar nu este singurul. Toti hormonii masculini alimenteaza un sistem endocrin complex, care trimite semnale la organe. Nivelurile acestor hormoni se modifica insa de la o ora la alta, iar daca ies dintr-un echilibru firesc sau incep sa scada (lucru care se intampla in jurul varstei de 40 de ani sau chiar mai devreme), organismul incepe sa stocheze mai multa grasime si ii indeamna pe barbatii in cauza sa manance chiar si cand nu le e foame, putandu-se instala chiar si diabetul.

De asemenea, un dezechilibru hormonal impiedica abilitatea unui barbat de a lupta cu stresul si il face sa se simta epuizat, anxios, iritat si mai putin interesat de a face sex. Testosteronul influenteaza marimea si rezistenta muschilor si a oaselor si joaca un prim rol in apetitul sexual si in productia de spermatozoizi. De asemenea, datorita lui barbatii au voci mai groase si barbi.

2. Si femeile au testosteron

Corpurile femeilor produc testsosteron in mod natural, prin ovare si glandele adrenale, acesta fiind chiar un factor-cheie in functionarea ovarelor (adica, femeile cu un nivel potrivit de testosteron ovuleaza in mod regulat). De asemenea, acest hormon imbunatateste rezistenta oaselor si starea de spirit si se crede chiar ca stimuleaza apetitul sexual.

3. Hormonii tiroidieni intra in declin pe masura inaintarii in varsta

Exista mai multi hormoni care pot afecta starea fizica si emotionala a unui barbat. Este vorba de hormonii tiroidieni, care intra in declin odata cu inaintarea in varsta. Mai multe studii recente arata ca exista o legatura intre aceasta scadere si disfunctiile sexuale (printre care si disfunctia erectila).

In plus, printre cele mai comune consecinte ale hipotiroidismului se numara cresterea in greutate, pierderi ale parului, pierderi de memorie, constipatie, piele uscata.

Vestea buna insa este ca hormonii sintetici pot ameliora aceste simptome, inclusiv disfunctia erectila, dar trebuie administrati cu mare precautie.

4. Prea mult testosteron face rau ambelor sexe

Atunci cand o femeie are prea mult testosteron in organism apar cateva simptome: acnee, ciclu menstrual neregulat si crestere in greutate.

De asemenea, excesul de testosteron la femei poate cauza acanthosis nigricans - o afectiune caracterizata prin aparitia unor pete negricioase pe partea din spate a gatului sau in alte zone, ori mai poate cauza hirsutism - aparitia parului pe fata sau in alte zone in care n-ar trebui sa fie (e vorba de fire normale de par, mai groase, nu de puful pe care multe femei il au pe fata).

Atunci cand un barbat testosteron in exces pot sa apara boli ale ficatului, precum si o crestere a colesterolului "rau" si o scadere a celui "bun", ceea ce poate duce la boli de inima. De asemenea, testosteronul in exces la barbati poate cauza acnee si chelie.

5. Unii hormoni pot creste riscul de cancer

Hormonii masculini aduc o multime de beneficii, printre care se numara mai multa energie, vigilenta si muschi mai tonifiati. Insa, ei joaca un rol si in reproducerea unor celule anormale.

Spre exemplu, celulele canceroase de la nivelul prostatei sunt alimentate de testosteron. Avand in vedere acest lucru, este foarte important ca barbatii care folosesc testosteron sintetic sub diferite forme sa isi faca teste pentru a depista eventuale celule canceroase la prostata (se estimeaza ca circa 50% dintre barbatii de 50 de ani si mai mult au probabil astfel de celule in stare latenta).

De asemenea, un alt hormon, melatonina, este foarte periculos, fiind legat de cancer, la ambele sexe. Acesta regleaza ceasul intern, fiind cel care te face sa iti fie somn seara si sa te trezesti dimineata. Potrivit unor studii, gesturi aparent inofensive, cum ar fi sa dormi cu o veioza aprinsa sau cu televizorul pornit, pot creste riscul de cancer. Si asta deoarece expunerea la lumina in timpul noptii afecteaza productia de melatonina, ceea ce poate stimula cresterea de celule anormale.

6. Testosteronul ajuta la scaderea in greutate

Barbatii au mai multa masa musculara decat femeile si de circa 10 ori mai mult testosteron. Si, in timp ce testosteronul stimuleaza metabolismul, masa musculara arde calorii chiar si cand organismul este in stare de repaus. Din acest motiv barbatii slabesc mai usor decat femeile, in special cei pana in 40 de ani.

Dupa aceasta varsta productia de testosteron descreste cu circa 3% in fiecare an pana la sfarsitul vietii, ceea ce inseamna ca cei care au peste 40 de ani isi mentin greutatea cu mai mari eforturi (si slabesc mai greu).

7. Si barbatii au o "menopauza"

Tocmai din cauza scaderii nivelului de testosteron de dupa 40 de ani, la barbati apare o stare similara menopauzei la femei. Se numeste menopauza masculina sau andropauza si poate afecta greutatea barbatului, nivelul de energie, starea de spirit si libidoul.

Andropauza in stadiu tarziu, adica dupa 70 de ani, poate avea legatura cu maladia Alzheimer. Folosirea medicamentelor cu hormoni sintetici ar fi o solutie, dar nu este una simpla deoarece dozajul trebuie stabilit cu mare atentie, pentru a nu provoca alte probleme.

8. Criza varstei mijlocii are cauze hormonale

Tot acea reducere treptata a cantitatilor hormonilor masculini poate provoca diverse schimbari, de la aparitia cheliei pana la instalarea osteoporozei, si poate avea si un impact emotional. Astfel, de regula in apropierea varstei de 50 de ani, barbatii pot incepe sa se simta plictisiti de cariera lor, de starea conjugala - reactii cunoscute sub denumirea de criza varstei mijlocii. Cauza insatisfactiei lor si a depresiei poate fi insa de natura fizica, hormonala.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#hormoni masculini, #testosteron femei, #hormoni barbati, #hormini functii, #criza varstei mijlocii, #andropauza, #menopauza barbati , #hormoni