1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Iaurtul: De ce e foarte bun pentru copii

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 12:02
22318 citiri
1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Iaurtul: De ce e foarte bun pentru copii

Alimentatia copiilor trebuie sa fie diversificata si sa contina toti nutrientii esentiali, cum ar fi calciul, acizii grasi esentiali, fierul, magneziul, potasiul, vitaminele A, C, D, E sau zinc, al caror deficit poate causa probleme in crestere si sanatate. Toti acesti nutrienti le asigura celor mici o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Astfel, copiilor nu trebuie sa le lipseasca din alimentatie produsele lactate, o sursa esentiala de calciu si proteine, care contin si cantitati utile de fosfor, potasiu, vitamina D, B2 si B12.

Iaurtul reprezinta o alegere inspirata in acest sens, pentru ca poate fi incorporat in alimentatia copilului in mai multe moduri: este un aliment ce poate fi consumat ca atare sau inclus in diverse feluri de mancare.

Cand este recomandat sa introducem iaurtul in alimentatia copiilor

Iaurtul simplu (alb) poate fi introdus in alimentatia copiilor de la varste de 6 - 8 luni, la prima diversificare a alimentatiei.

Specialistii in nutritie iti recomanda insa sa ii alegi copilului tau iaurtul potrivit, si anume unul care sa contina grasimi, facut din lapte integral (3,5% - 4% grasime), nu un iaurt fara grasimi sau cu o cantitate de grasimi scazuta. Pentru bebelusi iaurtul recomandat este cel simplu, fara nici un fel de adaosuri si fara zahar.

In cazul in care copilul se plictiseste de iaurtul simplu, poti apela la diverse tertipuri pentru a-l face sa consume acest aliment. Il poti incorpora in diverse prajituri care ii plac (placinta dulce cu iaurt), il poti amesteca cu mirodenii si condimente sau il poti folosi cu success in locul maionezei si al altor dressing-uri in salate.

De asemenea, poti adauga iaurt in piureurile de legume si in ciorbele care se consuma de obicei cu smantana, in locul acesteia.

Daca ii pregatesti shake-uri din fructe la blender sau inghetate, poti folosi iaurt in loc de frisca sau smantana.

Probioticele din iaurt - benefice pentru copii

Iaurtul este un aliment usor de digerat care contribuie la mentinerea unei flore intestinale sanatoase, datorita culturilor de bacterii vii pe care le contine. Aceste bacterii vii din iaurt transforma o parte din lactoza (zaharul din lapte) in acid lactic, astfel ca si copiii care au sensibilitate la lactoza pot consuma iaurt pentru a-si completa aportul zilnic necesar de calciu.

In procesul de fermentare a iaurtului, proteinele din lapte sunt modificate si sunt transformate in substante mult mai usor de digerat.

Alimentele cu probiotice contin bacterii vii care contribuie la echilibrul florei bacteriene din intestin si sunt benefice pentru sanatate. Flora intestinala este gardianul sanatatii si este important sa avem grija de ea, mai ales cand administram copilului antibiotice.

O serie de studii arata ca probioticele previn anumite infectii cu agenti patogeni care cauzeaza diaree. Intr-un studiu din 2005 efectuat pe 200 de bebelusi cu varste intre 4 si 10 luni, cercetatorii le-au administrat acestora probiotice pe o perioada de 12 saptamani. S-a constatat ca probioticele reduc diareea in cazul bebelusilor, potrivit Live Science.

Un alt studiu efectuat pe copii a aratat ca, in cazul unui copil din sapte, probioticele previn infectiile cu rotavirus, un virus care se manifesta prin diaree, stari de voma si deshidratare.

Alte studii au aratat ca probioticele pot ajuta sistemul imunitar al copiilor sa se dezvolte intr-un mod sanatos, si sa fie mai putin expus la anumite alergii, eczeme sau astm. Intr-un studiu din 2003 a fost analizat rolul probioticelor in prevenirea anumitor alergii. Studiul a fost efectuat pe 130 de bebelusi care prezentau risc pentru alergii. Copiilor li s-au administrat bacterii, ca supliment fata de hranirea la san, timp de sase luni. O parte din copii nu au primit probiotice, ci li s-au administrat substante cu efect placebo.

Pana cand copiii au implinit varsta de doi ani, 23% dintre cei tratati cu probiotice au prezentat eczeme, in timp ce 46% dintre cei care au primit substante cu efect de placebo s-au confruntat cu eczeme. Beneficiile probioticelor au fost vizibile pana cand copiii au implinit varsta de patru ani.

Lucruri de care ar trebui sa tii cont cand incepi sa diversifici alimentatia copilului

  • Iaurtul se introduce in alimentatia copiilor treptat, la inceput o lingurita, apoi doua, pana se ajunge la cantitatea de 100 - 150 mililitri.
  • Daca copilul tau este diagnosticat cu alergie sau intoleranta la lapte sau prezinta semne de alergie de orice fel, precum eczemele, consulta imediat medicul.
  • Daca in familia ta se afla persoane cu alergii la anumite alimente sau astm, este bine sa te consulti cu medicul inainte de a introduce alimente noi in dieta copilului tau.

Solicita si urmeaza intocmai sfatul pediatrului, in cazul copiilor nascuti prematur, celor care au un sistem imunitar slabit sau cu probleme acute de sanatate.

Fii atent la orice semne de alergie la mancare, precum marirea limbii, a buzelor si a fetei, respiratie greoaie, eruptii pe piele, suierat astmatic, crampe abdominale, voma sau diaree si mergi cu micutul la medic daca ti se pare ca acesta are vreo manifestare suspecta.

Dupa ce introduci un produs nou in alimentatia copilului asteapta cel putin trei zile inainte sa ii dai acestuia un alt aliment nou. In acest mod poti sa ii monitorizezi mult mai bine reactiile si sa iti dai seama daca respectivul aliment este tolerat sau nu de organismul sau.

Se recomanda ca iaurtul sa fie dat copiilor intre mesele principale, ca aliment usor si hranitor.

Dupa varsta de un an, adauga in iaurtul copilului tau fructe zdrobite, iar dupa buna dezvoltare a dentitiei il poti combina si cu fulgi de cereale.

***

"1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii" este o campanie de informare si educare menita sa reaminteasca importanta unui stil de viata echilibrat si principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, in contextul in care tot mai multi romani se confrunta cu probleme de sanatate provocate sau favorizate de alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare. Campania este sustinuta de Societatea de Nutritie din Romania, Federatia de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii si este realizata la initiativa Danone Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#iaurt alimentatii copii, #iaurt copii, #alimentatie copii, #lactate copii , #iaurt