1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Ce sunt fermentii si ce beneficii ne aduc

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 09:22
26017 citiri
1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii - Ce sunt fermentii si ce beneficii ne aduc

Fermentii sunt microorganisme, numite si bacterii lactice, care transforma laptele in iaurt, atunci cand le asiguram conditii de temperatura adecvate, o anumita perioada de timp, si, desigur, un mediu nutritiv ideal, asa cum este laptele.

Pentru a intelege cu adevarat importanta fermentilor atunci cand vorbim de iaurt, ar trebui sa incepem cu modalitatea de producere a acestuia: iaurtul se fabrica din lapte de vaca, de bivolita, de capra sau de oaie, care este supus unui proces de fermentare controlata, in prezenta unor fermenti specifici. Trebuie subliniat ca numai acesti fermenti conduc la obtinerea iaurtului, iar prezenta lor, la sfarsitul procesului de fabricatie, in stare vie si activa, este ceea ce defineste adevaratul iaurt.

Fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului sunt:

  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus bulgaricus

Bacteriile lactice, odata adaugate in lapte, la o temperatura adecvata, se multiplica si transforma lactoza din lapte in acid lactic, provocand coagularea proteinelor.

Iaurturile probiotice sunt imbogatite si cu alti fermenti benefici, cum ar fi Lactobacilus casei sau bifidoacteriile, care completeaza actiunea fermentilor naturali din iaurt. Fermentul Lactobacillus este acel care confera iaurtului un gust mai acrisor.

Cum se prepara iaurtul

Pentru a obtine iaurt, laptele este pasteurizat (fiert), apoi i se fermentii lactici (culturi vii). Daca este necesar, laptelui i se asigura un plus de calciu si proteine, prin adaos de lapte praf.

Dupa parcurgerea acestor etape, iaurtul este pus in vase speciale, inchise etans. Atat temperatura, cat si perioada de timp necesara producerii iaurtului, sunt strict controlate. Este foarte important ca dupa intreg procesul de productie cantitatea de fermenti sa fie suficienta, iar iaurtul sa aiba gust proaspat si acrisor.

Si dupa fabricarea iaurtului bacteriile raman in viata si in stare de activitate. De aceea, pentru a preveni continuarea fermentarii si acrirea iaurtului, acesta trebuie racit sub 10 grade Celsius, temperatura la care bacteriile lactice nu se mai multiplica si nu mai genereaza acid lactic, ci raman in stare de hibernare.

Pentru a mentine iaurtul gustos, acesta necesita conditii de conservare la rece pe durata depozitarii, transportului, vanzarii si acasa la consumatori.

Daca a fost produs din materii prime de buna calitate, in mod igienic, ambalat ermetic in ambalaje sterilizate si mentinut in lant de frig, iaurtul are o perioada de valabilitate de patru - cinci saptamani, fara a fi necesar adaos de conservanti.

Trebuie facuta aici o diferentiere intre iaurtul adevarat si alte produse supuse tratamentului termic dupa fermentare, in urma caruia culturile bacteriene sunt distruse. Iaurtul cu fermenti vii are intotdeauna inscrisa pe el o temperatura de pastrare de 2 - 8 grade Celsius si termen de garantie de circa o luna, in timp ce produsele tratate termic dupa fermentare rezista pe raft patru - sase luni, fara frigider.

Rolul fermentilor in "binele digestiv"

Specialistii in nutritie spun ca fermentii vii din iaurt contribuie la echilibrarea florei intestinale. In intestinul nostru se gasesc numeroase bacterii benefice care asigura buna functionare a acestuia. Flora intestinala a unui adult include mai mult de 400 de specii de bacterii, al caror numar depaseste de 10 ori numarul celulelor din tesuturile corpului uman.

Bacteriile vii din iaurt transforma o parte din lactoza din lapte in acid lactic. Lactoza este zaharul care se gaseste in mod natural in lapte. Fermentii din iaurt permit ca si persoanele sensibile la lactoza sa se bucure de beneficiile iaurtului, chiar daca acestea nu tolereaza laptele. In acest mod isi pot completa aportul zilnic necesar de calciu.

Fermentii activi accelereaza tranzitul intestinal si previn constipatia, neutralizeaza toxinele si agentii patogeni si cresc activitarea sistemului imunitar, potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic.

De unde apar problemele de digestie

In organismul uman se produc in fiecare secunda mii de enzime, iar orice deficit enzimatic este resimtit puternic de catre organism. Enzimele sunt de doua feluri: digestive si metabolice. Enzimele digestive transforma alimentele ingerate in substante primare necesare nutritiei la nivel celular, precum vitamine, minerale, aminoacizi, glucoza, acizi grasi.

Pe masura ce imbatraneste, organismul nostru secreta din ce in ce mai putine enzime digestive. In acelasi timp, activitatea enzimatica poate sa fie afectata de stres, boala, epuizare, fumat, cofeina, consumul de medicamente, alimentatia neadecvata sau dezechilibrul acido-bazic.

Simptomele care indica o insuficienta enzimatica sunt indigestia, arsurile la stomac, senzatia de greutate in stomac, balonarea, gazele, intoleranta la unele alimente etc.

Bacteriile benefice din flora intestinala traiesc in simbioza cu organismul nostru, ne protejeaza si mentin echilibrul functional al acestuia. Din acest punct de vedere, fermentii (bacteriile benefice din iaurturi) au un rol important in sanatatea noastra digestiva.

***

"1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii" este o campanie de informare si educare menita sa reaminteasca importanta unui stil de viata echilibrat si principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, in contextul in care tot mai multi romani se confrunta cu probleme de sanatate provocate sau favorizate de alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare. Campania este sustinuta de Societatea de Nutritie din Romania, Federatia de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii si este realizata la initiativa Danone Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#fermenti iaurt, #rol fermenti iaurt, #fermenti lactici, #iaurt probiotic, #fermenti iaurt digestie, #enzime digestive, #beneficii fermenti , #iaurt