La ce pericole te expui daca-ti rozi unghiile

Luni, 03 Mai 2010, ora 07:20
4403 citiri
La ce pericole te expui daca-ti rozi unghiile

Rosul unghiilor (onychophagia) este un obicei frecvent, care este practicat in special in situatii stresante ori in momente de plictiseala. De asemenea, acesta poate fi preluat de la membrii familiei.

Acest obicei include si muscatul cuticulelor si al tesutului moale din jurul unghiilor. Cei care isi rod unghiile o pot face chiar si fara sa isi dea seama, uitandu-se la televizor, citind o carte sau vorbind la telefon, dupa cum arata health.yahoo.com.

Cine isi roade unghiile?

Potrivit mai multor sondaje, oameni de toate varstele isi rod unghiile. Mai exact, aproape jumatate dintre copiii cu varste intre 10 si 18 ani si o parte dintre cei care au intre 18 si 22 de ani. In ce priveste adultii, doar putini dintre acestia isi rod unghiile, cei mai multi dintre ei oprindu-se din acest obicei la varsta de 30 de ani.

Baietii fac asta insa mai des decat fetele, dupa varsta de 10 ani, iar copiii isi rod unghiile mai des atunci cand au probleme la scoala sau cu colegii. De aceea, este important ca parintii sa-i supravegheze si sa vorbeasca cu ei despre problemele pe care le au.

De asemenea, copiii ar fi mai stimulati sa renunte la acest obicei daca ar intelege ce cauze determina aparitia lui.

Ce remedii exista

Pentru a scapa de rosul unghiilor exista mai multe masuri. Unele implica schimbari comportamentale, iar altele au legatura cu impunerea unor bariere psihice. Iata cateva:

- Tineti-va unghiile taiate si pilite. Acest fapt va poate ajuta si sa le mentineti ingrijite in permanenta.

- Incercati sa va faceti manichiura in mod regulat. De asemenea, va pot ajuta si unghiile artificiale.

- Cautati alte moduri prin care sa va eliberati de stres, daca numai aceasta este cauza acestui obicei.

- Incercati sa va puneti ceva amar pe unghii spre exemplu. Gustul neplacut va va aminti intotdeauna sa va opriti.

- Straduiti-va sa va concentrati asupra unei activitati atunci cand va dati seama ca va roadeti unghiile.

- Purtati manusi ori stickere colorate ori de cate ori puteti, ca sa va aduceti aminte sa nu mai faceti asta.

Ce pericole pot aparea

Rosul unghiilor poate provoca aparitia mai multor probleme, cum ar fi:

- Degetele pot fi deseori rosii si dureroase, iar cuticulele pot sangera.

- Pot aparea infectii atat la nivelul unghiilor, cat si in gura.

- Daca este practicat pe termen lung, obiceiul poate impiedica cresterea normala a unghiilor sau poate duce la deformarea acestora.

- In cele din urma, cu o frecventa redusa insa, rosul unghiilor poate fi un simptom al tulburarii obsesiv-compulsive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#ros unghii, #pericole unghii, #ingrijire unghii , #igiena