Pana la urma, ce determina cat de mult vom trai?

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 08:52
16961 citiri
Pana la urma, ce determina cat de mult vom trai?
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

Din momentul nasterii, practic incepe si imbatranirea, asa ca problema prelungirii vietii si, eventual, "tineretea fara batranete si viata fara de moarte" preocupa permanent oamenii de stiinta si nu numai.

Cercetarile de pana acum au aratat ca longevitatea este influentata de genetica (lungimea telomerilor - terminatii ale moleculelor de ADN din cromozomi), oamenii fiind programati sa traiasca peste 120 de ani, dupa cum declara pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Din pacate, stresul, fumatul, consumul bauturilor alcoolice, alimentele nesanatoase, calitatea proasta a apei si a aerului, somnul insuficient, sedentarismul si bolile ce apar pe fondul factorilor enumerati scad calitatea si durata vietii.

De-a lungul anilor, in mass-media au aparut informatii despre locuri din lume unde speranta de viata este foarte mare, locuitorii ajungand la varste venerabile, de peste 100 de ani, bucurandu-se de o sanatate remarcabila, fara tarele civilizatiei moderne: diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, bolile neuro-generative, cancerele.

Cele mai cunoscute locuri din lume mentionate ca fiind adevarare raiuri pentru varstnici sunt: insula Okinawa din Japonia, valea Hunza din Pakistan, Nepalul, localitatea Acciaroli din sud-vestul Italiei.

Ne putem intreba ce au in comun locuitorii din aceste zone. In urma analizei studiilor facute de cercetatori privind conditiile de viata si comportamentul locuitorilor, se pot trage niste concluzii generale privind "secretele longevitatii". Din fericire, aceste asa-zise secrete sunt intuitive si la indemana fiecaruia dintre noi. Cel putin in teorie:

1. Restrictia alimentara si calitatea alimentelor. Zonele mentionate sunt sarace, locuitorii nu au acces la produse industrializate si de tip fast-food sau accesul la acestea este limitat.

Cantitatea de hrana consumata zilnic este redusa, situandu-se la aproximativ 1.400 kcal, fata de 2.000 - 3.000 kcal si chiar mai mult, in cazul populatiei din tarile avansate economic din Europa si continentul nord american.

Restrictia alimentara previne afectiunile si implicit creste longevitatea, pentru ca si radicalii liberi sunt mai putini cand consumam un numar mai mic de calorii, iar acestea provin din alimente calitativ nutritionale.

Restrictia alimentara potenteaza efectul de detoxifiere al organismului si creste imunitatea.

Alimentele consumate cu precadere in regiunile amintite sunt cerealele, legumele, fructele, lactatele si carnea, prelucrate cat mai simplu, cat mai aproape de starea lor naturala.

Totusi, consumul de carne e diferit in regiunile mentionate. Daca in Japonia se pune accent pe peste, fructe de mare, alge, orez, legume si fructe, iar in dieta mediteraneana si pe uleiul de masline si paste, este important de mentionat dieta populatiei din valea Hunza, numita si "Valea nemuririi".

In timpul iernii, in aceasta regiune, alimentatia este alcatuita din carne de oaie, capra, iac, vanat (rate, gaste capre salbatice, mufloni, cocori, fazani), fructe uscate, lapte, branza, unt. De la animale si pasari se consuma tot: pielea, organele, maduva osoasa.

In timpul verii se consuma cereale, fructe si legume, cat "mai crude".

Apa din toate aceste regiuni este de o calitate exceptionala, alcalina si bogata in potasiu si cesiu.

2. In zonele mentionate munca fizica grea este la ordinea zilei, fiind practicata in aer liber de toti locuitorii, indiferent de varsta.

3. Alcoolul si tutunul nu fac parte din obiceiurile zonelor mentionate.

4. Stresul caracteristic vietii moderne si care actioneaza asupra metabolismului celular, accelerand procesul de imbatranire prematura, lipseste.

5. Viata sexuala este activa pana la o varsta inaintata.

6. Socializare intensa si respectul generatiei tinere pentru cei varstnici.

Ca o consecinta a celor mentionate mai sus, pentru imbunatatirea calitatii vietii si cresterea duratei de viata ar trebui sa tinem seama de factori ca:

- Alimentatia sanatoasa

- Practicarea exercitiului fizic in aer liber

- Consumul corespunzator de apa, depinzand de clima, efort fizic, greutate corporala (minimum 2l apa/zi)

- Somnul suficient, de 7-8 ore/noapte, cel mai tarziu incepand cu ora 23:00

- Stoparea fumatului activ, dar si evitarea fumatului pasiv, la fel de daunator

- Cat mai putine bauturi alcoolice si cat mai rar

- Gandirea pozitiva

- Socializarea.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Factorii longevitatii, #longevitate conditii, #ADN longevitate, #tari oameni longevivi, #sfaturi viata lunga , #imbatranire