De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 00:06
3298 citiri
De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?
Foto: Studiohousepro

Diferenta de longevitate dintre femei si barbati este un aspect care ii preocupa de multi ani pe oamenii de stiinta. Un biolog britanic este convins ca a gasit explicatia, sustinand ca femeile sunt esentiale pentru evolutie, pe cand barbatii nu.

Teoria lui Thomas Kirkwood, director al Institutului pentru Imbatranire si Sanatate din Newcastle, Marea Britanie, a studiat ani de zile diferentele dintre sexe, si a constatat ca la majoritatea speciilor, nu doar la oameni, femelele sunt mai longevive decat mascultii, relateaza Physorg.

Acesta sustine ca este important ca femelele sa aiba un corp sanatos si care sa fie mentinut in viata o perioada mai lunga, deoarece acestea sunt cele care dau viata urmasilor si au grija de acestia.

Teoria lui Kirkwood ar fi aceea ca selectia naturala este favorabila crsterii si reproducerii, corpul fiind doar un "vehicul" folosit pe termen scurt pentru transmiterea mostenirii genetice.

In medie, o femeie traieste cu cinci sau sase ani mai mult decat un barbat si exista diverse ipoteze care explica aceasta situatie.

O teorie comuna este aceea ca barbatii ar avea vieti mai stresante decat ale femeilor. Daca aceasta ar fi insa adevarata, ar insemna ca diferenta de longevitate s-ar micsora pe masura ce femile au dobandit din ce in ce mai multe responsabilitati, fiind nevoite sa munceasca si la locul de munca, dar si acasa cu ingrijirea copiilor. Cu toate acestea, diferenta nu se micsoreaza, iar femeile traiesc in continuare mai mult.

O alta ipoteza ar fi aceea ca femeile au un stil de viata mai sanatos si nu adopta obiceiuri nesanatoase precum fumatul sau consumul de alcool in exces. Cu toate acestea, la sfarsitul vietii, femeile ajung sa aiba o stare a sanatatii mai proasta decat majoritatea barbatilor.

O teorie general acceptata este ca organismul imbatraneste din pricina unei acumulari de erori sau defecte la celule sau la componentele lor, precum ADN-ul sau proteinele. Atata vreme cat procesul de regenerare al corpului nu este perfect, aceste erori se aduna si duc la imbolnaviri si batranete.

Studiile de laborator au aratat ca celulele din soarecii femela repara mai eficient defectele, insa ca aceasta capacitate dispare daca ovarele sunt indepartate chirurgical. S-a mai demonstrat ca masculii castrati tind sa aiba o viata mai lunga. Alte experimente pe aceasta tema au fost desfasurate in Japonia, unde cercetatorii au creat soareci femela folosind materialul genetic doar de la femele, iar aceste fiinte au trait cu o treime mai mult decat soarecii femela obisnuiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femei longevitate, #femei traiesc mult , #imbatranire