Ai facut dus gresit pana acum? Verifica daca nu cumva iti faci mai mult rau decat bine

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 17:49
27498 citiri
Ai facut dus gresit pana acum? Verifica daca nu cumva iti faci mai mult rau decat bine
Foto: Pixabay

Expertii atrag atentia ca, din dorinta de a fi cat mai curati, exista posibilitatea sa exageram, cu efecte nedorite asupra sanatatii. Astfel, ar fi bine sa renuntam la cateva dintre obiceiurile noastre zilnice, cum ar fi spalatul cu sapun zi de zi, pastrarea lufei prea mult timp si chiar dusurile zilnice.

Cei mai multi dintre noi nici nu ne imaginam cum ar fi sa treaca o zi in care nu am facut dus. Insa, dupa cum au aratat cercetatorii de la Universitatea California, acest obicei nu e neaparat bun pentru sanatate, pentru ca pierdem bacterii benefice, care ne pazesc de infectii, informeaza Daily Mail.

"Atata vreme cat ne spalam pe maini indeajuns de des si acordam atentie zonei de mai jos de curea, un dus sau o baie la doua zile va fi suficient", a declarat John Oxford, virusolog britanic. Acesta e de parere ca acordam prea multa atentie aspectului pielii si mirosului ei, ca folosim prea multe produse.

In plus, dusul zilnic indeparteaza de pe piele uleiurile naturale, care capteaza apa si pastreaza pielea hidratata. Odata indepartate aceste uleiuri naturale, este favorizata aparitia eczemelor si creste riscul infectiilor.

Mainile si picioarele, mai cu seama, raman extrem de uscate atunci cand le spalam cu sapun, acestea fiind zonele unde aceste uleiuri se gasesc in concentratii mici.

Pe masura ce inaintam in varsta, pielea se subtiaza, asa ca ar trebui sa renuntam cu atat mai mult la sapun, mai spun expertii.

Nici dusurile lungi nu sunt indicate, explica dr. Anjali Mahto, consultant in dermatologie. Potrivit acestuia, un dus nu ar trebui sa depaseasca 20 de minute.

A folosi sapun, zi de zi, afecteaza de asemeni imunitatea, avertizeaza dr. Robyn Chutkan, din Maryland. Acestea nu fac decat sa indeparteze de pe piele bacteriile care ne protejeaza de acnee si eczeme.

Pe pielea noastra se gasesc miliarde de bacterii; la fel si in interiorul organismului - odata ce se strica echilibrul natural, sanatatea noastra are de suferit.

Singurele sapunuri recomandate sunt cele blande, realizate din ingrediente organice. Din pacate, insa, cele mai multe contin chimicale dure, care strica acest echilibru natural.

De altfel, spune Robyn Chutkan, putem sa ne spalam linistiti doar cu apa. Sunt putine zone ale corpului unde se impune o curatare temeinica - subtiori si zona inghinala. Chiar si dupa ce am mers la sala, spune medicul, e suficient sa ne spalam doar cu apa, nu si cu sapun.

Curatarea cu sapun se impune insa in timpul epidemiilor de gripa, cand mainile ar trebui spalate foarte des cu apa calda si sapun, timp de cel putin 20 de secunde.

De asemenea, mai puncteaza medicul, dezinfectantele de maini antibacteriene chiar nu sunt necesare. Mai mult, ideal ar fi sa petrecem o zi pe saptamana la o ferma, pentru a lua contact cu microbi cat mai diversi. Daca nu avem ocazia de a petrece timp intr-o ferma, ajuta si un picnic luat in parc sau o repriza prelungita de gradinarit.

Daca ai obiceiul sa lasi apa sa curga din dus direct pe fata, considerand ca e un masaj binevenit sau ca tenul iti va fi curatat in profunzime, mai gandeste-te. Caldura si presiunea apei fac mai mult rau decat bine, explica un alt expert, australianul Kaye Scott.

Apa fierbinte face manunchiul de capilare din obraji si mai fragil. In plus, acestea devin si mai vizibile, inestetice, si inrautatesc eventualele probleme ale pielii. Tenul va deveni iritat, vasele de sange vor fi dilatate, intreaga fata mai rosie.

Intotdeauna ar trebui sa ne spalam fata la chiuveta, cu apa calduta.

Lufele sau buretii de baie sunt un rai pentru bacterii - celulele moarte raman in acestea si nu fac decat sa hraneasca aceste microorganisme. In plus, caldura din baie, umezeala, favorizeaza dezvoltarea lor.

Mai mult, folosirea in sine a acestor instrumente nu este lipsita de pericole. Exfolierea in exces duce la sensibilizarea pielii, lasand-o vulnerabila si neprotejata.

Orice obiect din plastic folosit pentru curatarea pielii ar trebui inlocuit la fiecare doua luni. Mai mult, acestea ar trebui spalate si uscate la caldura medie, in cuptorul cu microunde, timp de 30 - 60 de secunde (cu exceptia buretilor naturali - atentie la mucegai in cazul lor!). Pot fi spalate, de asemenea, in masina de spalat sau in apa (un litru) cu sapun si patru linguri de otet. In acest amestec ar trebui lasate timp de doua ore.

Neaparat trebuie depozitate intr-un loc uscat, langa o fereastra deschisa, in niciun caz in baie.

Nici pe cap nu ar trebui sa ne spalam cu apa fierbinte. Si nici zilnic! In plus, samponul poate sa nu fie folosit pe toata lungimea firului de par, ci doar in zona scalpului.

Mai mult, a insista foarte mult, atunci cand samponam, nu inseamna ca si spalam parul mai temeinic. In realitate, parul va deveni si mai gras, pentru ca se incurajeaza secretia de sebuum.

Important e sa clatim foarte bine parul si in niciun caz cu apa fierbinte, care activeaza glandele sebacee situate la nivelul scalpului.

Citeste si alte obiceiuri gresite ce-ti pot afecta sanatatea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#obiceiuri gresite igiena, #frecventa spalat par, #produse ingrijire piele sanatate, #dus corect reguli, #produse sanatoase piele , #imunitate