Cum sa-ti intaresti imunitatea pe timp de iarna

Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:22
5955 citiri
Cum sa-ti intaresti imunitatea pe timp de iarna

Alimentatia are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, mai ales acum, in aceasta perioada, in care gerul, vantul si zapada au pus stapanire pe lumea noastra si nu dau semne ca ar vrea sa plece ci, din contra, meteorologii ne anunta ca, in zilele urmatoare, se vor inteti din nou.

Chiar daca in aceasta perioada simtim nevoia sa ne hranim cu alimente mai grase, fructele si legumele care ajuta la functionarea normala a sorganismului nu trebuie sa lipseasca din regimul nostru alimentar, deoarece sunt de un real folos in lupta cu infectiile respiratorii.

Se stie deja ca usturoiul, cunoscut si apreciat inca din antichitate, pentru calitatile sale antiinflamatare, analgezice si antibacteriene, creste imunitatea si se foloseste cu succes la tratarea multor afectiuni ca diabetul sau cancerul de colon, dar si a unor neplaceri, precum diareea. Consumat proaspat, macar o data pe saptamana, sub forma de mujdei sau in mancare gatita, usturoiul da mancarurilor o savoare deosebita si scade colesterolul.

Grepfrutul, extrem de bogat in vitamine si minerale, iintareste sistemul imunitar si ajuta persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului si splinei. Deosebit de bogat in vitamina C, fosfor si potasiu, grepfrutul trateaza racelile si ajuta la scaderea febrei. Poate fi consumat ca atare, sub forma de suc, simplu ori in combinatie cu zeama de portocale si lamai, sau preparat cu miere de albine.

De seara, se curata un grepfrut, de preferinta roz, se taie cubulete si se amesteca cu doua linguri de miere de albine, daca este fluida, ori o lingura de miere, daca este cristalizata. Se acopera vasul si se serveste dimineata, in loc de micul dejun sau dupa acesta, daca masa este mai consistenta.

Varza murata, cea preparata in casa, fara conservanti, ar trebui consumata zilnic, atat de persoanele sanatoase, cat si de cele suferinde, deoarece este un adevarat depozit de minerale si vitamine. Contine vitamina C, acid folic, toate vitaminele din grupul B, inclusiv vitamina B12, vitamina U, o substanta antiulceroasa care protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor.

Varza murata poate fi consumata ca atare, sub forma de salata langa o mancare de cartofi sau fasole, pilaf ori friptura de porc, dar si prelucrata termic, cea mai cunoscuta fiind varza calita, cu ceva afumatura. Moarea - adica zeama de varza acra, produs suta la suta natural din varza, se recomanda pentru detoxifierea organismului, cate doua - trei pahare in fiecare zi. La sate si astazi gospodinele isi lecuiesc barbatii de mahmureala dandu-le sa bea zeama de varza acra.

Pe timp de iarna, cand pielea nu mai este stimulata de soare ca sa produca vitamina D, morcovul este de un real folos deoarece contine betacaroten, vitaminele A, B1, C, saruri minerale, dar si calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor. Nutritionistii recomanda consumul de morcovi, mai ales in stare cruda, in salate. Salata de varza cruda, de exemplu, este excelenta cu niste morcov ras prin razatoarea mica si pus pe deasupra.

Vitamina C din surse naturale este de ajutor in lupta cu infectiile respiratorii, iar vitaminele A si D ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Iata de ce acum este mai necesar ca oricand ca din meniul nostru zilnic sa nu lipseasca fructele si legumele. Tot in aceasta perioada deosebit de rece, care predispune organismul la infectii respiratorii, se mai pot consuma fructe de padure, ca atare sau sub forma de siropuri, dar si marar, patrunjel, leustean, cimbru, busuioc.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#intarire sistem imunitar, #imunitate iarna, #alimente imunitate , #imunitate