De ce sistemul tau imunitar te tradeaza?

Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:22
2846 citiri
De ce sistemul tau imunitar te tradeaza?

Prevenirea racelilor si a bolilor, in general, nu se face doar prin evitarea oamenilor raciti din mijloacele de transport public. Trebuie sa ai grija la anumite obiceiuri pe care le-ai dezvoltat de-a lungul anilor, chiar daca despre unele dintre ele chiar credeai ca iti fac bine.

Incearca cateva dintre ideile oferite de Prevention si vei vedea ca sanatatea ta va avea doar de castigat.

Nu esti sociabil

Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca un om cu putine conexiuni sociale traieste mai putin decat unul care are multi prieteni si cunostinte. Intr-un studiu realizat pe 276 persoane intre 18 si 55 ani s-a observat clar ca cei cu viata sociala alerta aveau un risc de 4 ori mai mic de a fi atacati de virusuri si raceli.

Chiar si in cea mai aglomerata zi de la serviciu, gaseste cateva minute pentru a face un compliment unui coleg sau de a trimite un email cuiva aflat la distanta.

Te simti tot timpul obosit

Cel mai bun exemplu este dat de studentii care se imbolnavesc dupa cateva nopti de invatat pentru examene. Somnul insuficient nu face deloc bine sanatatii, reducand numarul celulelor care lupta cu germenii. Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au descoperit ca un om care doarme 4 ore pe noapte timp de o saptamana produce doar jumatate din anticorpii necesari pentru mentinerea starii de sanatate.

Majoritatea adultilor are nevoie de 7-9 ore de somn neintrerupt in fiecare noapte. Daca te trezesti obosit dimineata inseamna ca nu ai dormit suficient sau calitatea somnului nu a fost cea optima.

Esti pesimist

Studiile arata ca cei pesimisti traiesc in mod cert mai putin decat optimistii. Un studiu efectuat la Universitatea UCLA pe studentii care incepusera semestrul optimisti a aratat ca acestia au fost mai sanatosi pe perioada cursurilor decat ceilalti. Ei nu s-au stresat la fel de mult si au reusit sa realizeze mai multe lucruri bune pentru ei.

Personalitatea se poate schimba cu putin exercitiu. Trebuie sa te gandesti in fiecare zi la lucrurile bune care ti se intampla si vei vedea cat esti de norocos. Apoi, totul va veni de la sine.

Nu te exprimi suficient

O cearta constructiva cu sotul sau sotia te va ajuta sa ramai sanatos, spun cercetatorii de la UCLA. Ei au intrebat 41 cupluri fericite despre problemele de cuplu. In 15 minute, fiecare si-a expus parerea. Dupa ce si-au spus ofurile, valorile tensiunii si ale pulsului erau mai bune decat inainte, exact ca si dupa cateva minute de exercitiu fizic usor.

Cuplurile care nu se sfiesc sa mai foloseasca ironia din cand in cand si care isi spun ce au pe suflet cand ceva nu le convine isi revin cu 40% mai repede dupa accidente, iar ranile lor se vindeca mai usor. Secretul este sa nu poarte dusmanie in urma certurilor, ci sa le ia ca pe ceva constructiv, din care sa se cunoasca mai bine.

Te stresezi prea mult

Stresul cronic la serviciu sau din cauza altor probleme iti va lua buna parte din capacitatea organismului de aparare. Perioadele prelungite de stres extrem duc la omorarea celulelor T. la fels e poate intampla si atunci cand iti moare o persoana apropiata. Persoanele vaduve sunt mult mai predispse la a se imbolnavi.

Cat de greu ti-ar fi, gaseste un mic moment de bucurie si relaxare, fie ca este vorba de o cina cu apropiatii sau de o baie inmiresmata, ori avand aproape lumanari parfumate. Important este sa te simti bine.

Folosesti obiecte pe care le atinge multa lume

Orice obiect atins de alte maini reprezinta un mijloc de contaminare. Poarta cu tine un pix intotdeauna pentru a evita sa-l folosesti pe cel de la ghiseu, spre exemplu. Dr. Neil Schachter recomanda sa atingi cat mai putin lucrurile despre care stii ca sunt folosite de zeci de alte persoane.

Cand acest lucru nu este posibil, spala-te pe maini cat mai des.

Nu mergi pe jos

Una din patru persoane nu merge pe jos aproape deloc. Acest lucru inseamna ca omul respectiv risca de 2 ori mai mult sa se imbolnaveasca in decursul a 4 luni, comparativ cu un om care face miscare.

30 de minute de mers sau de aerobic in fiecare zi pot face minuni pentru sistemul imunitar.

Prietenii tai fumeaza

Este extrem de rau sa fumezi tu si aproape la fel de rau sa ai prieteni care fumeaza. Fumatul pasiv poate declansa astmul sau infectiile respiratorii, inrautatind simptomele la cei ce sufera de alergii.

Incurajeaza-ti cunoscutii sa renunte la acest obicei nociv si astfel le vei face si lor si tie un mare bine.

Iei mereu antibiotice

Daca iei antibiotice de la primul stranut nu vei reusi decat sa iti intaresti rezistenta la pastile si acestea nu-si vor mai face efectul. Foloseste aceste medicamente doar la indrumarea medicului.

Esti prea serios

Cercetatorii au descoperit ca rasul face foarte bine pentru sanatate, scazand nivelul stresului. In cadrul unui studiu al Universitatii Loma Linda s-a observat ca adultii care au urmarit pentru o ora cateva filmulete amuzante aveau un sistem imunitar mai puternic.

Tot ce trebuie sa faci este sa razi mai mult, fie ca privesti o comedie buna sau te imprietenesti cu persoane amuzante.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#sistem imunitar, #sistem imunitar bun, #imunitate crescuta metode, #imunitate ridicata sfaturi , #imunitate