Sanatatea anumitor organe creste imunitatea

Luni, 16 August 2010, ora 08:21
3532 citiri
Sanatatea anumitor organe creste imunitatea

Multe organe din corp au un rol important in imunitatea organismului, buna lor functionare asigurand protectia fata de microbi si infectii.

Splina are un rol major in imunitate, precum si in producerea si distrugerea normala a celulelor sangelui, motiv pentru care nu se scoate decat in cazul unor rupturi cauzate de traumatisme. "La cei cu splina scoasa, producerea celulelor este deficitara, nivelul hemoglobinei este mare si au loc depuneri de fier in tesuturi", spune medicul de familie Calin Ciubotaru, citat de Romania Libera

In plus, studiile arata ca splina este un rezervor de celule imune, numite monocite, care, in cazul unui traumatism major, precum atacul de cord, ajuta organismul sa-si revina din criza.

Un alt lucru mai putin stiut este ca splina nu doare la efort. "Nu splina doare, ci colonul. In intestinul gros se acumuleaza gaze ce imping in peretii colonului, cauzand dureri", mai spune Calin Ciubotaru.

Splina este foarte vascularizata, motiv pentru care operatia prin care se extirpa este una cu risc vital si sangerare mare.

Un alt organ important este apendicele. "A fost o perioada in care era la moda scoaterea apendicelui, insa mare parte din operatii nu sunt necesare. De obicei, apendicele se scoate degeaba, la diverse dureri al caror diagnostic nu e clar", spune Calin Ciubotaru. Apendicele are rol in producerea celulelor imunitare si a anticorpilor, iar scoaterea lui ar trebui facuta doar in cazul apendicitei acute.

Nici amigdalele nu se mai extirpa cu orice pret. "Amigdalele sunt formatiuni utile la orice varsta ne-am afla si trebuie prezervate. Sunt parte integranta din sistemul de protectie al organismului, impreuna cu celelalte formatiuni ale gatului. Ele se scot doar daca reprezinta focar de infectie amigdalian care nu raspunde la tratament", afirma medicul ORL-ist Otto Fotescu, tot pentru sursa citata. Scoaterea amigdalelor favorizeaza invazia microbilor pe cale alimentara si aeriana.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#imunitate, #crestere imunitate, #organe imunitate , #imunitate