Sanatate la-ndemana cu dr. A.V. Ditoiu: De ce te ingrasi, desi nu mananci

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 18:40
8946 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A.V. Ditoiu: De ce te ingrasi, desi nu mananci
Foto: Arhiva personala

Greutatea excesiva reprezinta o problema pentru mai mult de jumatate dintre oameni. De obicei cresterea in greutate este lenta si deseori nu este luata in seama, cel putin la inceput. In peste 90% din cazuri nu se face o evaluare medicala a cauzelor si riscurilor acestui fenomen.

Desi in majoritatea cazurilor cresterea in greutate este rezultatul acumularii de grasime, aparand si obezitatea, exista si alte cauze, acestea fiind diagnosticate doar dupa efectuarea investigatiilor specifice, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Posibil semn de boala

Exista pacienti care cred ca s-au ingrasat, dar in realitate au ciroza cu lichid, boli de rinichi sau de inima cu retinere de lichide, proasta functionare a tiroidei (hipotiroidie) sau alte tulburari hormonale sau chiar sarcina. Si, desi obezitatea are numeroase complicatii, este si mai neplacut sa ti se spuna ca nu ai crescut in greutate ingrasandu-te, ci pentru ca ai ascita.

In organism exista un echilibru intre substantele care intra si cele care ies, iar in cazul ingrasarii exista un dezechilibru intre consumul de calorii (provenite din alimente) si arderile calorice ale organismului (cauzate mai ales de efortul fizic). Daca exista un deficit de calorii, slabim, daca insa rezulta un surplus de calorii, apare depunerea de grasime si, in consecinta, cresterea in greutate.

O persoana care ia in greutate are de obicei un surplus de calorii din consumul de dulciuri (inclusiv bauturi dulci), fainoase (inclusiv paine), cartofi, grasimi, alcool sau mancaruri fast food.

Daca vedeti ca nu va incadrati in aceste categorii de "consumatori" si totusi luati in greutate, o explicatie ar putea fi scaderea arderilor organismului, cauzata de modul de viata (lipsa efortului fizic, masa principala luata seara, scaderea metabolismului, din cauza varstei sau menopauzei), dar si unor boli (hipotiroidie, ovare polichistice, boli neurologice, depresie), medicamente, insatisfactiei sau renuntarea la fumat.

In contextul factorilor mentionati, sunt persoane care manca relativ mult si nu se ingrasa si altele care mananca mai nimic si se ingrasa! Situatia este des intalnita si explica necesitatea ajutorului medical, pentru stabilirea cauzei, a riscurilor acestei situatii si a masurilor de remediere.

In articolul urmator, ce va fi publicat luni, 14 octombrie, va fi tratat subiectul "Scaderea in greutate, cauze si riscuri".

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cauze ingrasare, #riscuri ingrasare boli, #cauze homonale ingrasare medic, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #dr Alecse Valerian Ditoiu cauze ingrasare, #mancat putin ingrasat medic , #ingrasare