Adapteaza ritmul cotidian la ritmul interior

Luni, 12 Iulie 2010, ora 07:27
4006 citiri
Adapteaza ritmul cotidian la ritmul interior
Foto: arhiva

Fiecare organism are un ritm propriu specific lui, astfel ca o viata armonioasa inseamna sa inveti sa-ti adaptezi programul cu cel al organismului tau. Incercarea de a face inves duce la tulburari care iti pot afecta grav sanatatea.

Unii oameni se trezesc obositi dimineata, dar sunt in forma maxima la 10 seara. Altii se trezesc cand rasare soarele si se simt perfect, dar se culca foarte devreme seara. Cu alte cuvinte daca momentul tau maxim este dupa ora 18.00 atunci ai un metabolism nocturn, iar daca dimineata este cel mai bun moment al zilei, evident esti un matinal.

Specialistul nutritionist Marc Schwob, in cartea sa "Ritmul corpului", a descris aceste tipologii si ceea ce trebuie facut pentru ca un matinal sa se simta bine si seara, iar un noctambul sa supravietuiasca diminetilor.

Lipsa unui echilibru intre ritmul propriu si cel impus de obligatiile cotidiene este una dintre cauzele majore de stres la care ne supunem inconstient.

Cum adaptezi programul de dimineata

Daca faci parte din categoria celor care sunt plini de vitalitate noaptea, nu te trezi inainte de sapte. De cele mai multe ori nu poti manca dimineata, dar bea cafea dulce cu lapte si suc de portocale, ceea ce este echivalentul unei pilule cu energie care iti va face organismul sa porneasca. Nu face gimnastica dimineata, ci doar exercitii de stretching si un dus caldut.

Daca te scoli usor dimineata, inseamna ca ai nevoie de surse complete de energie inca de la prima ora, asa ca micul dejun este obligatoriu. Poti alerga si poti face un dus rece.

Programul de pranz

Pentru unii ziua abia incepe, astfel ca la 12,00-13,00, nivelul scazut al glicemiei da alarma! Pranzul este masa principala a zilei si trebuie sa fie consistent si sa acopere jumate din necesarul de calorii al zilei, dar si toate lipidele necesare. Mananca bine la pranz, care trebuie sa contina carne, legume si paine sau paste si obligatoriu un fruct. Dupa masa, o cafea si ceva dulce este recomandat, pentru ca orele tale de maxima eficienta nu au venit inca.

Daca te-ai trezit dimineata, pranzul nu este o urgenta pentru ca ai mancat deja bine la micul dejun. Dar o gustare usoara este necesara. Si tu ai nevoie de o cafea, pentru a continua forma buna in care ai fost in prima parte a zilei.

Ora 18.00 - momentul adevarului

Pentru cei treziti dimineata, ziua se apropie de final, iar randamentul scade brusc, in timp ce pentru cei care detesta orele matinale vine perioada de varf.

Organismele matinale au nevoie de stimulente ca sa-si mentina ritmul, in timp ce organismele nocturne sunt la nivelul maxim. Acestia din urma sunt cei care devin inventivi, sunt mai atenti la sedintele de la ora 15.00, nu se grabesc sa plece acasa, isi planifica programul pentru a doua zi si sunt in stare sa isi ia de lucru acasa, pentru ca ziua lor se intinde pana dupa ora 12.00 noaptea.

Masa de seara

Cei activi noaptea au nevoie de o cina mai consistenta, in timp ce matinalii trebuie doar sa "ciuguleasca". Daca cei din urma nu viseaza decat la culcusul moale al patului, ceilalti vor prefera un dus scurt ca sa castige timp pentru alte activitati.

Marc Schwob sustine ca organismele matinale trebuie sa ajunga in pat inainte de ora 24, pentru ca altfel metabolismul se da peste cap si se instaleaza oboseala cronica. Ceilalti mai pot intarzia dupa ora 24, cu o singura conditie: minimum sapte ore de somn la fiecare 24 de ore.

Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#tonus psihic, #tonus fizic, #oboseala cronica, #stil de viata sanatos , #ingrijire corp