Ce nu stiai despre transpiratie

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 17:04
13031 citiri
Ce nu stiai despre transpiratie

Ai auzit vreodata vechea zicala care spune ca barbatii transpira si femeile stralucesc? Exista un strop de adevar, in sensul in care transpiratia reprezentantilor celor doua sexe are anumite diferente, dar nu asa cum te-ai astepta.

Iata ce nu stiai despre acest proces al pielii si te-ar putea ajuta sa-l controlezi si intelegi mai bine, potrivit Woman's Day:

Transpiri diferit in functie de cat sport faci

Cand apa din transpiratie se evapora, ea raceste corpul, pentru a preveni supraincalzirea. Atletii transpira mai mult decat restul oamenilor, pentru ca organismul lor se incalzeste foarte mult in timpul antrenamentelor. Femeile care nu fac sport in mod regulat transpira cel mai putin.

Barbatii transpira mai mult decat femeile

In general, barbatii produc de 4 ori mai multa transpiratie decat femeile, desi au cam acelasi numar de glande. Specialistii spun ca proportia se pastreaza indiferent de activitatea fizica efectuata.

Nu toata transpiratia este la fel

Exista mai multe tipuri de transpiratie, potrivit dr. Hratch Karamanoukian. Glandele sudoripare ecrine sunt responsabile de "transpiratia cu apa", care are in mare parte apa si sare. Acestea se gasesc pe toata suprafata corpului, mai ales in zona mainilor, picioarelor si a fetei. Glandele apocrine produc mai putin lichid, fiind localizate pe langa foliculii de par si produc o transpiratie care miroase. Rolul lor nu este foarte clar.

Transpiratia transmite semnale de stres

Daca observi ca transpiri subit in exces, gandeste-te la un lucru din jurul tau care ar putea sa te streseze fara sa-ti dai seama sau sa te supere. Mai mult decat atat, vei incepe cel mai probabil sa emiti si un miros care poate fi detectat de persoanele din jur.

Exista un nume pentru transpiratia in exces

Aceasta se numeste hiperhidroza, o afectiune de care sufera 1-3% din populatie. Aceste persoane nu au nevoie de un motiv pentru a transpira, afectiunea dezvoltandu-se in adolescenta. Se poate face o injectie in cele mai multe dintre cazuri, astfel incat secretia sa fie estompata pentru o jumatate de an.

Cea mai buna perioada pentru a aplica antiperspirant este pe timpul noptii

Aceste produse contin de cele mai multe ori aluminiu sau zirconiu, ambele infundand glandele si estompand producerea transpiratiei. Antiperspirantele sunt mai eficiente aplicate pe pielea uscata, asa incat dimineata, dupa dus, nu vor avea efect maxim, decat daca te usuci foarte bine. Cel mai bine este sa folosesti aceste produse seara, cand se transpira cel mai putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#transpiratie cauze, #transpiratie tipuri, #transpiratie barbati femei, #transpiratie informatii , #ingrijire corp