Venirea toamnei si alti factori care iti fac parul sa cada

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 18:15
4800 citiri
Venirea toamnei si alti factori care iti fac parul sa cada

Vantul si ploaia sunt destul de greu de suportat dupa o vara calduroasa, dar pe langa asta, femeile mai trebuie sa indure si alt element care le da bataie de cap si le face sa se ingrijoreze: caderea parului. Din ce in ce mai multe fire dispar odata cu frunzele din copaci, dar acest lucru este cat se poate de normal, dupa cum sustin cercetatorii suedezi.

Intr-un studiu publicat de Jurnalul de Dermatologie, cercetatorii au aratat, pe baza datelor provenind de la 800 de femei sanatoase, examinate timp de 6 ani, ca toamna parul cade mai mult decat in alte sezoane, fapt ce s-a adeverit in cazul tuturor voluntarelor, fara exceptie.

Celulele parului se numare printre cele cu cea mai mare viteza de crestere din organism, asa ca este normal sa fie si primele care isi exprima nemultumirea fata de neplacerile la care este supus corpul.

Un fir de par creste intre 2 si 6 ani, existand momente in care 90% dintre fire se afla in procesul de crestere, in timp ce restul stagneaza, lucru care se poate intampla intre 2 si 6 luni, inainte sa cada.

Foliculii se odihnesc 3 luni pana cand procesul reincepe. Cercetatorii au descoperit ca cea mai obisnuita perioada de stagnare este in iulie, acele fire cazand, bineinteles, toamna. Acest anotimp nu este singura cauza a raririi podoabei capilare. Iata care mai sunt alte cauze, potrivit Daily Mail:

Medicamentele

Mai multe medicamente pot duce la caderea parului, potrivit medicului dermatolog Matthew Harries, de la fundatia Salford Royal NHS. Acestea fac firele sa nu mai creasca, ceea ce inseamna ca in cateva luni vor incepe sa cada. Multe pastile care se iau pentru tratarea acneei, cele pentru tensiune marita, anticoagulantele, antidepresivele si antiinflamatoarele non-steroidale pot duce la acelasi rezultat, desi motivul nu este prea clar.

Incearca sa nu folosesti doze prea mari si sa fii sigur ca ai nevoie de aceste pastile, in acelasi timp controland si perioada in care le iei.

Deficit de fier

Mai ales femeile aflate in preajma menopauzei se incadreaza in aceasta categorie. Majoritatea fierului din corp este legat de feritina, o proteina care duce la activarea foliculilor de par. Principalele cauze pentru aceasta lipsa sunt alimentatia deficitara, perioadele stresante sau in care muncesti prea mult si nasterea.

Daca iti cad intre 40 si 120 de fire pe zi este normal, dar daca ti se pare ca numarul creste mai mult de atat, este cazul sa faci cateva investigatii medicale in care sa verifici atat fierul, cat si feritina.

Deficitul de fier poate fi provocat si de boala celiaca, o intoleranta la gluten, afectand capacitatea de absorbire adecvata a nutrientilor din alimente. Vestea buna este ca parul isi revine dupa ce boala este tratata. Surse bune de fier sunt carnea rosie, galbenusurile de ou si legumele cu frunze inchise la culoare. Vitamina C ajuta la absorbtia mineralului, asa ca bea cate un pahar cu suc natural de portocale cand ai ocazia.

Totusi, taninele din ceai pot impiedica absorbtia fierului, asa ca nu-l consuma in timpul mesei.

Ovarele polichistice

A doua cea mai intalnita cauza a caderii parului este reprezentata de ovarul polichistic, care duce la o cantitate crescuta de testosteron. Acesta poate cauza o crestere excesiva a parului de pe corp, dar in ceea ce priveste scalpul lucrurile stau tocmai invers, mai ales in zona tamplelor. Alte simptome ale acestei afectiuni sunt acneea, ingrasarea si depresia.

Probleme ale pielii

Eczemele, psoriazisul si alte probleme ale scaplului afecteaza cu siguranta si parul, facandu-l sa cada. Orice crusta care se formeaza pe piele face foliculii sa se slabeasca, stranguland firul de par. Odata tratata problema pielii, isi va reveni si parul.

Diete periculoase

Dietele foarte stricte si dure, precum cele in care consumi extrem de putini carbohidrati, duc la lipsa de energie, dar si de par. Oricate proteine sau fier ai consuma, fara carbohidrati parul tau va avea de suferit. Creierul si alte organe vitale au nevoie de energie, aceasta fiind luata de la partile corpului care nu sunt atat de importante, aici intrand parul si unghiile.

Probleme cu tiroida

O tiroida prea activa sau prea lenesa influenteaza procesul de crestere si regenerare a firelor de par, mai ales in cazul in care problema are si istoric in familie sau in cazul femeilor care tocmai au dat nastere.

Cand tiroida sufera, cresterea firului nu mai dureaza luni de zile, ci doar cateva saptamani. Daca problema de sanatate este rezolvata si parul tau va reveni la normal, asa ca nu ai motive permanente de ingrijorare.

Anticonceptionalele

Toate anticonceptionalele contin progesteron, un hormon sintetic care cauzeaza efecte similare cu progesteronul natural, de care este nevoie pentru a preveni fertilizarea ovulului.

Unele tipuri de progesteron sunt bune pentru par, altele nu. Femeile care si asa au o predispozitie la caderea parului ar trebui sa aiba o grija sporita cand se hotarasc sa ia anticonceptionale si sa discute despre aceasta sensibilitate cu medicul lor, astfel incat sa aleaga o varianta sigura din acest punct de vedere.

Si scaderea progesteronului la menopauza poate duce la o usoara chelire, caci testosteronul este la cote mai mari.

Kilogramele in plus

Daca esti supraponderal te supui unui risc mai mare de a ramane fara par, crescand posibilitatea aparitiei sindromului metabolic, practic ambele probleme fiind precursori ai diabetului. Astfel, nivelul insulinei creste mai mult decat ar trebui, ceea ce duce si la marirea concentratiei de testosteron.

Stresul

Acesta induce firelor de par stagnarea timpurie, stresul cronic afectand si sistemul imunitar, care incepe sa atace foliculii. In Noua Zeelanda, numarul femeilor care au probleme cu caderea parului s-a triplat in februarie anul trecut, dupa ce a avut loc in zona un cutremur foarte puternic. Stresul cronic, asociat cu socurile puternice, poate duce la alopecie. De aceasta problema sufera in jur de 2% din totalul populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#cadere par toamna, #cadere par cauze, #cadere par sfaturi, #cadere par femei cauze, #cadere par motive , #ingrijire corp