Ce alimente sunt periculoase pentru inima

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 07:07
15317 citiri
Ce alimente sunt periculoase pentru inima
Foto: livescience

Un atac de cord apare in urma unui blocaj instalat pe o artera ce duce sange la inima, in urma caruia celulele inimii incep sa moara. Cauzele unui atac de cord sunt diverse, printre acestea numarandu-se fumatul, sedentarismul, o alimentatie bogata in calorii, sodiu si grasimi saturate.

Pentru a avea o inima cat mai sanatoasa, un adult ar trebui sa consume zilnic aproximativ 2.000 de calorii, maxim 1.500 de miligrame de sodiu, maxim 16 grame de grasimi saturate si mai putin de 300 de miligrame de colesterol. Insa, unele alimente iti pot oferi toate aceste cantitati sau mult mai mult la o singura masa, ceea ce nu este indicat deloc.

Iata, potrivit LiveScience, ce ar trebui sa eviti pentru a-ti micsora riscul de a face un atac de cord.

1. Alimentele de tip fast-food

Cele mai multe dintre acestea sunt foarte prajite, ceea ce le face sa fie daunatoare pentru organism. Uleiurile utilizate de restaurantele fast-food sau de vanzatorii ambulanti sunt de obicei ieftine si refolosite de foarte multe ori, iar preparatele contin si grasimi trans, care scad colesterolul "bun" (HDL) si il maresc pe cel "rau" (LDL).

In plus, alimentele prajite, cum ar fi cartofii, produc compusi toxici ca acrilamida, care creste riscul de cancer.

2. Alimentele pentru copii de la restaurante

Cele mai populare alegeri ale copiilor atunci cand sunt dusi la un restaurant, adica macaroane cu branza, aripioarele crocante si hot-dogul, sunt pline de grasimi saturate si sare. Acestea pot face ca un atac de cord sa apara chiar si inainte de 30 de ani.

Si burgerii sunt destul de periculosi, mai ales daca sunt foarte mari, putand contine cantitati chiar si duble sau triple fata de cele recomandate pentru o zi.

De asemenea, bauturile acidulate sunt asociate cu obezitatea si diabetul, care sunt factori de risc pentru bolile de inima.

3. Semipreparatele

Toate produsele din comert care sunt preparate partial pentru a fi gatite mai usor acasa sunt adesea la fel de nesanatoase ca alimentele de tip fast-food. Daca le alegi totusi, macar evita sosurile la plic gata pregatite.

In plus, este foarte important sa citesti etichetele si sa fii atent in special la numarul de calorii si la cantitatile de sare si grasimi continute, mai ales daca acestea sunt estimate pentru o portie, intregul produs putand avea mai multe portii.

4. Alimentele partial sanatoase

Aici este vorba de preparate care aduc prea putine beneficii organismului fata de cat de mult dauneaza. Spre exemplu, anumite salate de la restaurante care au cateva legume, dar care in schimb sunt bogate in sare si grasimi.

Iar aceste alimente sunt si ele pe lista celor periculoase si pentru ca dau un o falsa siguranta ca mananci sanatos, ceea ce te poate face sa nu iti verifici periodic colesterolul, tensiunea arteriala si nivelul lipidelor din sange.

5. Mancarurile care pretind ca sunt chinezesti, mexicane

Preparatele care respecta intocmai retete chinezesti sau mexicane, gasite de regula doar in restaurante foarte bune cu astfel de specific, care sunt destul de putine mai ales in Romania, sunt in principiu sanatoase. Insa, in timp, au aparut firme care mai mult pretind ca gatesc mancare chinezeasca sau mexicana, iar acestea folosesc foarte multa sare si grasimi saturate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#alimente nesanatoase inima, #alimente periculoase inima, #alimente rele inima, #alimente risc atac cord , #inima