Romanii si bolile de inima - Calculeaza-ti singur factorii de risc

Luni, 30 Mai 2011, ora 23:08
7303 citiri
Romanii si bolile de inima - Calculeaza-ti singur factorii de risc

Bolile cardiovasculare fac din ce in ce mai multe victime in randul romanilor, tara noastra fiind pe locul al treilea in lume in ceea ce priveste aceasta cauza a decesului.

Studiile recente arata faptul ca doi din trei romani mor de boli cardiovasculare, unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.

In urma acestor statistici sumbre, Fundatia Romana a Inimii, sprijinita de Ministerul Sanatatii, lanseaza campania "SOS Cardio - Atentie, risc Cardiovascular!".

Cine este predispus bolilor cardiovasculare

Chiar si cei care cred ca duc o viata foarte sanatoasa ar trebui sa isi calculeze factorii de risc. Dupa cum afirma dr. Dan Deleanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, "pe masura ce factorii de risc se aduna, posibilitatea de a dezvolta o asemenea afectiune este si mai mare. Chiar daca factorii luati separat nu inseamna mare lucru, adunati, maresc posibilitatea aparitiei bolii cardiovasculare in mod ingrijorator".

In aceste circumstante, toata lumea ar trebui sa isi calculeze nivelul de risc, pentru a sti unde se situeaza starea lor de sanatate si ce este necesar sa evite pentru a trai cat mai mult.

"A controla riscul cardio-vascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani", afirma prof. dr. Dan Gaita, presedintele asociatiei Fundatia Romana a Inimii.

Ce este riscul cardiovascular

Bolile cardiovasculare sunt reprezentate de afectiunile inimii si ale vaselor de sange, cea mai cunoscuta asemenea problema fiind ateroscleroza. Acest proces, prin care vasele de sange isi reduc in diametru pana cand isi pierd din functionalitate complet, incepe inca din tinerete.

Instalarea si mai ales progresul aterosclerozei depind foarte mult de un regim de viata sanatos, fara prea multi factori de risc implicati. Din pacate, insa, in Romania, 62% din totalul deceselor este cauzat tocmai de aceasta problema.

Factorii de risc

- genul masculin: fiind barbat, ai mult mai multe sanse de a avea probleme cardiovasculare, in comparatie cu femeile;

- varsta: cu cat inaintezi in varsta, cu atat exista mai multe riscuri;

- obezitatea: greutatea excesiva duce la boli ale inimii si vaselor de sange;

- fumatul: creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare de pana la 4 ori. Fumatul pasiv este la fel de daunator.

- sedentarismul: in absenta activitatii fizice, organismul va consuma mai putina energie, iar "combustibilul" neconsumat va circula in exces prin sange, ceea ce va duce la cresterea colesterolului si a glicemiei;

- hipertensiunea arteriala: afecteaza unul din trei romani, crescand efortul depus de inima. Astfel, creste riscul infarctului miocardic;

- colesterolul: atunci cand este in exces, se depune pe peretii vaselor, ingreunand circulatia sangelui;

- stresul: dificultatile intampinate la locul de munca cauzeaza dureri de cap, de spate, depresii, tulburari de somn, toate afectand starea de sanatate;

- ereditatea: poti mosteni si bolile de la parinti, la fel de usor ca parul ondulat sau coloarea ochilor. Afland de ce boli au suferit rudele de gradul unu, poti preveni aparitia acelei boli in ceea ce te priveste.

- diabetul zaharat: glucoza din sange este alimentul preferat al celulelor umane, insa atunci cand este in exces, ea devine toxica. Glicemia crescuta afecteaza peretii vaselor de sange.

Testul cartonaselor de risc

"Aplicarea masurilor de preventie ar avea cel mai mare impact in scaderea mortalitatii cardiovasculare, cu costuri foarte scazute pentru societate. Preventia cardiovasculara trebuie facuta la toate varstele", a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii si secretar al Fundatiei Romane a Inimii.

Dr. Raed Arafat, subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii, intareste aceasta afirmatie, spunand ca "suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem si avem convingerea ca putem schimba in bine societatea in care traim".

"Ne-am gandit cum am putea atrage atentia populatiei si ne-a venit ideea sa propunem un instrument pentru evaluarea riscului cardiovascular. Un instrument simplu si usor de inteles si folosit. Medicii au mijloacele lor speciale, dar pana la medic, fiecare cetatean ar trebui sa isi poate evalua singur riscul. Asa am ajuns la Testul Cartonaselor de Risc.

Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc. Prin recunoasterea lor si cumulul mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular la care suntem supusi", explica prof. dr. Dan Gaita.

Din data de 30 mai 2011, exista un site, www.soscardio.ro, unde iti poti calcula extrem de simplu riscul aparitiei unei afectiuni ce te poate costa viata. Pentru cei care nu au acces la Internet, exista si o linie telefonica gratuita.

Sunand la numarul 0-800-070-777, un cadru medical iti va prelua apelul telefonic si iti va oferi informatii despre bolile cardiovasculare, veti face impreuna Testul Cartonaselor si te va sfatui in ce directie sa mergi mai departe, in functie de rezultat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#risc cardiovascular, #boli cardiovasculare sfaturi, #boli inima prevenire, #boli vase sange preventie, #campanie boli inima, #test cartonase risc cardiovascular , #inima