Tulburarile de ritm cardiac - Ce spune medicul

Vineri, 26 August 2011, ora 18:18
16610 citiri
Tulburarile de ritm cardiac - Ce spune medicul

Inima este organul care asigura irigarea intregului organism cu sange, avand patru cavitati, doua atrii si doua ventricule. Cand ceva nu mai functioneaza cum trebuie, intregul organism este pus in pericol, de aceea este mai mult decat important sa te ingrijesti de sanatatea inimii.

Fiecare atriu comunica in mod normal cu ventriculul din aceeasi parte prin cateva orificii, numite valvule. Trecand din camera in camera si fiind in directa conexiune cu plamanii, sangele este oxigenat si pompat inapoi spre organe la nesfarsit. Dupa cum explica dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, toate celulele inimii trebuie sa se contracte in acelasi timp pentru o buna functionare.

Acest lucru se intampla printr-un impuls electric, care are un circuit exact, numit sistemul His-Purkinje. Doctorii folosesc electrocardiogramele pentru a inregistra activitatea exacta a inimii, astfel incat sa observe anumite iregularitati si pericole. Cand nu toate celulele inimii se sincronizeaza, apare aritmia.

Cele mai comune cauze ale acestei afectiuni sunt:

- leziuni la nivelul valvelor;

- cardiopatie ischemica;

- functionarea inadecvata a glandei tiroidale;

- consumul exagerat de alcool si tutun;

- insuficienta respiratorie.

Aritmia se manifesta prin palpitatii, oboseala subita si inexplicabila, angoasa, stare de agitatie, anxietate, dificultati de a respira sau chiar pierderea cunostintei. Acest efect extrem apare atunci cand bataile inimii scad sub 20 pe minut sau cand cresc peste 200.

Daca acest lucru se intampla unui apropiat, aceste trebuie asezat imediat in pozitie orizontala, cu picioarele usor ridicate, pentru a ajuta la oxigenarea creierului. In cazul in care inima se opreste, este nevoie imediata de ajutor medical, pentru efectuarea manevrelor de resuscitare.

Exista mai multe tiuri de aritmii, printre care trebuie amintite:

- extrasistole: apar si la persoanele sanatoase, dar daca apar in mod frecvent se poate vorbi despre aritmie. Daca ritmul cardiac creste peste masura, afectiunea se numeste tahicardie, iar daca scade sub limite periculoase se cheama bradicardie.

- aritmii atriale, cele care au loc la nivelul atriilor (fibrilatia si flutter-ul atrial);

- aritmii sinusale: nodulul sinusal este locul de unde porneste problema;

- extrasistole atriale: atriile nu se mai contracta asa cum trebuie;

- aritmii ventriculare: extrasistole, tahicardie si fibrilatie ventriculara.

Cand ajungi la medic, acesta te va supune unei serii de investigatii, cum ar fi electrocardiograma de repaus, cea ambulatorie, cea de efort si explorarea electrofiziologica. Se mai fac radiografii si ecocardiografii, rezonanta magnetica si o serie de alte proceduri prin care se doreste intelegera functionarii inimii, pentru a se detecta orice problema, dar si pentru descoperirea cauzei acesteia.

Dupa aceea, urmeaza tratamentul care poate varia in functie de gravitatea afectiunii si de cat de des apare.

Daca observi cea mai mica urma de artimie, adreseaza-te imediat medicului de familie, care sa te trimita catre un specialist. Pe cat de complexa este inima, pe atat de sensibila este si fragila, asa ca cel mai bine este sa previi o problema decat sa te confrunti cu situatii mult mai grave, care iti pot pune viata in pericol.

Un om care a suferit un atac de cord, chiar daca acesta nu s-a soldat cu moartea, nu va mai fi niciodata in deplina siguranta, caci semnele slabiciunii vor ramane pe cord si, in afara faptului ca va trebui sa urmeze tatament medicamentos toata viata, orice efort sau emotie puternica se va putea dovedi fatala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#artimie cardiaca cauze, #aritmie tratament, #aritmie proceduri, #aritmie sfaturi, #aritmie solutii, #tahicardie , #inima