Cum tii departe bolile de inima?

Luni, 11 Iulie 2011, ora 13:53
4880 citiri
Cum tii departe bolile de inima?
Foto: TopNews

Bolile de inima sunt cea mai des intalnita cauza de deces in toata lumea, insa exista pasi pe care ii poti face pentru a preveni aceste afectiuni.

Afectiunile inimii apar cand exista si anumiti factori de risc pe care nu ii putem evita, precum existenta acestor boli in familie, sexul sau varsta. Insa acest tip de afectiuni poate fi evitat, daca se fac modificari in stilul de viata, arata specialistii citati de MSN.

Renunta la tigari

Primul pas pentru a tine departe bolile de inima este sa renuntam la tigari sau sa ne tinem departe de fumatul indirect. Fumatul este cel mai important factor de risc in cazul bolilor de inima, deoarece chimicalele din tigari dauneaza inimii si vaselor de sange, ducand la ingustarea arterelor (ateroscleroza, care duce la atac de cord).

Fa sport

Exercitiile efectuate in fiecare zi pot reduce considerabil riscul de boli grave. Daca se face sport si se mentine o greutate corporala normala, rezultatele sunt si mai bune. Sportul micsoreaza riscul aparitiei multor afectiuni, precum hipertensiunea, cresterea colesterolului sau diabetul.

In plus, sportul reduce stresul, un alt factor important in aparitia bolilor de inima. 30 de minute de activitate fizica moderata sunt de ajuns in fiecare zi pentru a tine departe bolile de inima.

Regimul alimentar sanatos

Regimul alimentar sanatos protejeaza inima, arata specialistii: asta inseamna alimente cu putina grasime, colesterol sau sare. Meniul zilnic trebuie sa fie bogat in fructe, legume, cereale si lactate, dar si peste. E bine sa ne ferim de mancarea de la fast-foost, prajeli si snacks-uri.

O greutate corporala potrivita

Cu timpul, kilogramele se aduna, iar de multe ori e vorba doar de grasime, nu si de muschi. Excesul de greutate creste mult riscul de aparitie a bolilor de inima, de aceea e indicat sa mentinem indicele de masa corporala la un nivel normal. Un indice al masei corporale mai mare de 25 inseamna riscuri mari pentru sanatate. La femei, talia nu trebuie sa fie mai mare de 89 de centimetri, iar la barbati 101 centimetri.

Vizita la medic este obligatorie

Controlul medical de rutina este obligatoriu, in special la persoanele in varsta. Tensiunea crescuta si nivelul ridicat al colesterolului ne pot face rau, insa nu putem sti daca avem aceste probleme decat in urma analizelor medicale.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#boli inima, #regim boli inima, #factori risc boli inima , #inima