In viitor infarctul ar putea fi prevazut cu ajutorul unui test de sange

Duminica, 25 Martie 2012, ora 13:05
2245 citiri
In viitor infarctul ar putea fi prevazut cu ajutorul unui test de sange

Cercetatori americani au descoperit ca unele celule se deformeaza inaintea unui atac de inima si spera sa comercializeze un test de sange care sa anunte iminenta unui infarct intr-un an sau doi.

Majoritatea atacurilor de inima apar fara semne prealabile. Un cheag blocheaza arterele coronare (artere care aduc sange oxigenat la peretii inimii) si provoaca infarct. Se cunosc de multa vreme factorii de risc, precum obezitatea, hipertensiunea arteriala sau diabetul, dar medicilor le este greu sa evalueze iminenta unui atac cardiac, potrivit Le Figaro.

Cercetatori americani de la Scripps Translational Science Institute (STSI) din California cred ca au gasit solutia, depistand celule deformate, susceptibile sa prevada un infarct cu doua saptamani inainte de accident, pornind de la o analiza de sange. Observand in spitale din San Diego inimile a 50 de pacienti care suferisera crize cardiace, oamenii de stiinta au constatat ca celulele endoteliale (care captusesc interiorul peretilor inimii si vaselor) aveau malformatii, ceea ce nu s-a intamplat la alti 44 de pacienti sanatosi, care au participat si ei la studiu.

Publicate in revista Science Translational Medicine, rezultatele cercetarii arata ca aceste celule se dezvolta in cantitate mai mare inainte de aparitia unei crize cardiace (ele sunt cu 400% mai prezente decat la cei sanatosi).

Cu asemenea markeri si daca si alte teste vor confirma primele rezultate, echipa americana vrea sa dezvolte un test de sange intr-un an sau doi ani. Mai intai, testul s-ar putea aplica la persoanele care sosesc la urgenta cu dureri toracice. Daca testul indica un risc, pacientilor le vor putea fi administrate medicamente care sa inlature cheagurile. Pe termen lung, doctorul Eric Topol, autorul principal al studiului si director STSI, spera sa creeze un implant de marimea unui bob de orez, care sa analizeze sangele si sa trimita un semnal de avertizare in caz de infarct iminent.

Doctor Patricia Lemarchand, specialist in biologie celulara la Nantes, mai sceptica, asteapta ca alte teste sa confirme ipoteza formulata in studiul mentionat.

"Cercetarile arata ca acele celule endoteliale prezinta unele anomalii, dar nimic nu dovedeste ca ele pot prevedea un infarct, pentru ca testele s-au facut pe persoane care tocmai avusesera un atac de inima", spune doctorita. In Europa, cand un pacient se prezinta la spital cu dureri in piept, "noi efectuam analize foarte precise de sange care ne permit sa evaluam gravitatea unui infarct, lucru pe care testul dr Topol nu-l asigura", adauga dr Lemarchand.

Bolile cardiovasculare raman prima cauza a deceselor in tarile dezvoltate. In Franta, circa 120.000 de persoane sufera anual un infarct, dintre care 10% mor in orele imediat urmatoare si 15% in anul de dupa atac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#infarct test sange, #infarct medode prevenire , #inima