Clasificarea Cacovean, o premiera romaneasca in medicina - Interviu (II)

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 14:42
12021 citiri
Clasificarea Cacovean, o premiera romaneasca in medicina - Interviu (II)
Foto:www.dr-cacovean-adrian.ro

Un roman din trei sufera de insuficienta venoasa cronica, peste jumatate dintre ei fara sa stie acest lucru. Cum s-a ajuns intr-o asemenea situatie si ce este de facut?

Adrian Cacovean, medic primar chirurgie cardiovasculara la Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, a realizat, in premiera, o clasificare revolutionara pentru tratamentul bolilor venoase ale membrelor inferioare, care ii poarta numele si care ar putea salva viata multor romani condamnati la suferinta de ignoranta unor medici sau de propria lor ignoranta.

Interviu Ziare.com (I): 1 din 3 romani sufera de insuficienta venoasa cronica

In ce consta tratamentul pe care il propuneti dumneavoastra?

Nu am un tratament revolutionar, dimpotriva, unul simplu bazat pe intelegerea lucrurilor, pe care poate o au si altii, dar nu au avut pasiunea sa o astearna pe hartie. Poate li s-a parut prea banal, dar la simplitate ajungi pe masura ce te apropii de esenta lucrurilor.

Revolutionara poate fi clasificarea propusa pentru tratamentul bolilor venoase ale membrelor inferioare, clasificarea numita "Cacovean" a insuficientei venoase cornice.

Clasificarea propusa nu mai permite nici o scapare de la algoritmul corect de tratament in insuficienta venoasa cronica. Ea permite vindecarea spre stadiul maxim 3 din 6 (edem fara contentie elastica) sau chiar 0 (dependent de contentia elastica). In cazul in care nu se obtine rezultatul din clasificare, ceva nu este corect aplicat sau mai exista un diagnostic neidentificat pana atunci.

Clasificarea nu numai ca ghideaza tratamentul, dar sustine tratamentul corect, este suport pentru medicul curant si pacient si criteriu obiectiv ca totul merge bine sau lipseste ceva.

Mai multe informatii pe site-ul medicului Adrian Cacovean

Care sunt in acest moment piedicile din sistem? De ce este atat de greu de dus la bun sfarsit un tratament al bolilor venoase in Romania?

Lantul are multe verigi slabe, cauzate mai ales de modul actual de gestionare a banilor publici in sistemul sanitar care face posibile influentele nefaste asupra actului medical.

Prescriptiile bazate pe intelegeri de procente sau sume fixe pe o cantitate de produs prescrisa, farmacia de lant in care exista interese pentru desfacerea anumitor medicamente produse, importate, distribuite si eliberate de acelasi distribuitor, farmacia independenta unde recomandarea este influentata de adaosul comercial, toate acestea se traduc in: "te duci la 10 medici de aceeasi specialitate si vei primi 10 retete diferite in functie de distribuitorul cu care s-a facut intelegerea".

Apoi mergi la medicul de familie, care iti prescrie altceva, in functie de interesele lui.

Apoi mergi la farmacie si, daca este de lant, primesti numai produsele importate, distribuite si eliberate aici.

Ce inseamna asta? Disparitia profesionalismului medical, distrugerea profesiei medicale, atacul asupra starii de sanatate a romanilor. Din ce motiv? Este clar, unii vor sa faca averi de carton, fara munca, fara sudoare, prin furt.

Despre farmacii si farmacisti

Pe urma, mai apare folosirea salvarii pe post de taxi si a Unitatilor de Primiri Urgente (UPU) pe post de cabinet de medicina de familie. De exemplu, daca ai arterita sau ulcer venos care evolueaza de ani de zile (rana este veche) si vii cand nu mai poti de durere sau cand te gasesc copiii veniti in vizita la tine in weekend (pentru ca multi pacienti sunt in varsta), ajungi internat intr-o sectie de chirurgie generala sau poate la dermatologie, rar la cardiologie, unde nu te primesc cu rani.

Apoi, nu toate spitalele au chirurgie vasculara si tu fortezi (ca esti venit cu salvarea) o internare la 2 noaptea, intr-o sambata, si te lovesti de faptul ca sistemul sanitar din Romania nu are protocol pentru asemenea situatii.

Din cauza unor astfel de neglijente si prezentari tardive, ca sa scapi cu piciorul intreg este nevoie de arteriografie si revascularizare urgenta, apoi necrectomii protejate de revascularizare, si tot este posibil ca surprizele neplacute sa se tina lant.

De cele mai multe ori astfel de cazuri sfarsesc prin necrectomii succesive, deget dupa deget, antepicior, gamba, pana se ajunge la amputatia de coapsa.

Astfel de cazuri dramatice nu ar exista daca copiii acestor pacienti care se neglijeaza cu anii ar intelege situatia si ar merge cu ei la timp, la specialist.

Ce si cum ar trebui schimbat in sistemul medical romanesc?

Simpla schimbare a sistemului nu aduce nimic pentru ca sistemul medical romanesc functioneaza in contextul care se numeste Romania. S-au schimbat conducerile politice, s-au schimbat administratiile, s-au schimbat conducerile din Ministerul Sanatatii. S-au inceput reforme. Li s-au luat medicilor puterile administrative. S-au luat banii din sistemul sanitar si au fost dati spre gestionare finantelor.

Schimbari dupa schimbari si evolutia sistemului este in cadere libera. Merg mai bine acum spitalele si sistemul sanitar de cand avem manageri si dupa atatea reforme si schimbari?

Siguranta actului medical in Romania

In mod normal, medicul nu are si nu trebuie sa aiba decat grija efectuarii actului medical, dar acum, dupa atata "grija" din partea politicienilor fata de buna functionare a sistemului sanitar, cand se intampla cate o nenorocire de care afla presa, vina este aruncata tot in spatele medicului si a cadrului medical.

Iar ultima gaselnita este separarea muncii din privat de cea in spitalul de stat. Este o incercare de invrajbire a pacientilor impotriva medicilor si sistemului sanitar, de abatere a atentiei de la pricipala cauza a situatiei: furtul banilor de sanatate si deturnarile cu alte scopuri la toate nivelurile de administrare.

Scrisoare deschisa a medicilor: Sanatatea a ajuns la statia Terminus!

De altfel, am postat opiniile mele fata de aceste aspecte si pe site-ul meu.

Cum priviti descentralizarea spitalelor?

Evolutia va fi dictata local, in functie de administratia locala. In unele locuri spitalele vor inflori, in altele vor merge in jos rapid.

Norma, rigoarea si standardele in desfasurarea actului medical, care nici acum nu prea exista, vor disparea complet si medicina se va face dupa "urechea" fiecarui consiliu local (sau judetean).

Fiecare oras va avea spitalul si medicii pe care ii merita. Nu se va face un salt in evolutia sistemului sanitar.

Pe de alta parte, medicii au fost intotdeauna dezbinati. Medicii sunt santajabili si li se poate inchide gura cu usurinta. Contextul actual s-ar putea insa sa ii uneasca, si nu numai pe medici, dar si pe toti farmacistii sau asistentii medicali.

Ce parere aveti despre exodul medicilor? Cum comentati declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la acest subiect?

Este normal, ca medic doresc sa-mi iau banii cuveniti la casierie, cu impozitul pe venit platit si sa traiesc decent din munca mea de medic. Or asa ceva nu avem in Romania.

Presedintele Traian Basescu nu respecta medicii din Romania, se trateaza la Viena, instiga la invrajbire pacientii impotriva medicilor si conduce tara prin teroare, santaj si minciuna.

De ce v-ati facut medic si de ce ati intrat in politica (n.red: este membru PNTCD)? Ce sperati sa rezolvati astfel?

Intrarea mea in politica a fost o greseala. M-am pregatit prea mult ca medic si am atatea solicitari si provocari in aceasta meserie ca sa irosesc pregatirea mea medicala in politica.

Am spus de mic ca ma fac medic ca sa-i fac bine pe toti prietenii mei. Apoi a murit bunica mea, in toamna anului 1983. Stupid, printr-o hemoragie din ulcer varicos. Fusese purtata pe la dermatologie, cardiologie, chirurgie generala, neurologie, interne. Ulcerul ei se deschidea si inchidea cum vroia.

Asta a pus capac la toate si atunci chiar m-am apucat de invatat pentru medicina. Cand ma intorceam cu trenul, dupa aflarea rezultatului de la admitere, bucuria mea enorma a fost calcata in picioare de o doamna care auzise conversatia dintre mine si familie si care a inceput sa comenteze despre "spagarii si incompetentii de medici".

Nu imi mai amintesc plangerile ei, dar retin gustul amar de atunci, care este mult mai amar acum, cand chiar simt ca obtin rezultate nebanuite ca medic si aud aceeasi confuzie generala.

De ce spun asta? Va dau un exemplu: Sunt multi soferi pe drumurile Romaniei, se intampla multe accidente din diverse motive, soldate cu victime si pagube materiale. Si nu am auzit pe nimeni sa blameze breasla soferilor, in general.

Dar daca un medic face o greseala (si unde se munceste se fac greseli), daca medicii isi cer plata (pe care nu o primesc din cauza ca unii fura banii din sanatate si indruga minciuni ca medicii sunt platiti), daca se intampla o nenorocire (cum este cea de la Giulesti sau cazurile Slatina sau cazul ORL Valcea), oamenii se lasa pacaliti, blameaza o intreaga profesie si pun la zid toti medicii.

Dar gustul amar ar putea fi indulcit. Pentru ca oricum nu ducem nimic pe lumea cealalta decat faptele bune si in functie de asta suntem judecati acolo si aici. Alexandru Macedon a cucerit aproape 90% din lumea care era cunoscuta atunci si a cerut ca la inmormantare sa fie lasat cu mainile afara. Stiti de ce?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adrian Cacovean, #boli inima, #insuficienta venoasa, #varice , #inima