Sindromul "inimii fericite" - poti sa mori de la prea multa bucurie

Joi, 03 Martie 2016, ora 19:05
5895 citiri
Sindromul "inimii fericite" - poti sa mori de la prea multa bucurie
Foto: Pixabay/ Pokeychan

Evenimentele fericite pot provoca si ele o boala cardiaca, asa-zisul sindrom al "inimii frante", care de obicei este atribuit unui soc emotional intens negativ, provocat de exemplu de o despartire sau moartea unei fiinte dragi, arata o echipa de cercetatori al caror studiu.

Cercetarea a aparut in publicatia Societatii Europene de Cardiologie The European Heart Journal si a fost preluata de AFP.

Cercetatorii au analizat datele a 485 de pacienti din mai multe tari, diagnosticati cu sindromul "inimii frante" (cardiomiopatie de stres), numit si "takotsubo", aparut dupa un soc emotional, si au constatat ca unii il dezvoltasera dupa un eveniment fericit. Ei au numit aceasta varianta sindromul "inimii fericite".

Cele 485 de cazuri de origine emotionala au fost alese dintre 1.750 drept cazuri de sindrom takotsubo (TTS) cu potential de mortalitate. La ceilalti pacienti, evenimentul declansator fusese fizic sau fizic si emotional combinat ori neidentificat.

"Am aratat ca elementele declansatoare ale TTS pot fi mai variate decat credeam...Boala poate fi precedata si de emotii pozitive", sustine Jelena Ghadri, medic la Spitalul universitar din Zurich (Elvetia), unul din semnatarii studiului.

Inima franta din dragoste se trateaza cu paracetamol

"Medicii trebuie sa stie ca pacientii care sosesc la urgenta cu semne de criza cardiaca, cum ar fi dureri toracice si o dispnee (dificultate respiratorie), dupa o emotie sau un eveniment fericit, pot suferi si ei de TTS, la fel ca un pacient care vine dupa un eveniment emotional negativ", a adaugat aceasta.

Sindromul inimii frante, takotsubo (sau tako-tsubo, "capcana pentru caracatite"), depistat prima oara in Japonia in anii 1990, afecteaza indeosebi femeile dupa menopauza. In forma sa clasica, ventriculul stang al inimii ia forma unei amfore, care seamana cu o capcana pentru caracatite. Potrivit studiului, la 20 (4%) dintre pacienti, sindromul a fost declansat de bucurie sau un eveniment fericit: petrecere de aniversare, casatoria unui copil, o victorie a echipei sportive favorite sau nasterea unui nepot pentru un bunic.

Cele mai multe dintre cele 485 de cazuri (96%) au aparut dupa un eveniment trist sau stresant, cum ar fi moartea sotului/sotiei, a unui copil sau rude, un accident, conflicte personale sau, intr-o situatie, dupa ce un obez a ramas blocat in cada, nemaiputand sa iasa. Dintre cei cu "inima franta" si cu "inima fericita", 95% sunt femei, cu varsta medie intre 65 de ani in primul caz si de 71 in al doilea, confirmand faptul ca majoritatea TTS apar dupa menopauza.

Inima franta doare mai rau decat o durere normala

Doctorul Christian Templin, cardiolog la Spitalul universitar din Zurich, principalul autor al studiului, considera ca sunt necesare si alte cercetari pentru a intelege mecanismele exacte care duc la aparitia celor doua variante, de inima "franta" si "fericita", ale TTS.

In cadrul studiului, la spital nu a fost inregistrat niciun deces din cauza "inimii fericite". In schimb, din cauza "inimilor frante" procentul decesul a fost de 1% (cinci din 485).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#bucurie boli inima, #bucurie nima franta, #fericire boli inima , #inima
Comentarii