Te doare capul, in gat sau intre omoplati, ti se umfla picioarele si obosesti repede? Ar putea fi inima

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 14:07
56259 citiri
Te doare capul, in gat sau intre omoplati, ti se umfla picioarele si obosesti repede? Ar putea fi inima
Foto: Pixabay

Multi dintre bolnavii de inima nici nu stiu ca au o asemenea afectiune, asta pentru ca anumite dureri, cum sunt cea de cap, gat sau intre omoplati, nu trimit cu gandul la asa ceva.

Si totusi, potrivit dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculara, exact aceste dureri ar trebui sa ne puna pe ganduri.

"In ultima perioada se discuta din ce in ce mai mult despre faptul ca foarte multi bolnavi de inima nu stiu ca sufera de o boala cardiaca si ca aceasta boala poate fi letala. Tocmai de aceea este foarte important ca la primele semne ale bolii pacientul sa se prezinte la medic.

Nu este obligatoriu ca o boala cardiovasculara sa debuteze cu dureri de inima. Durerea de cap, mai ales daca este localizata la frunte si la ceafa, durerea in gat sau intre omoplati, o respiratie mai greoaie, umflarea picioarelor, oboseala inexplicabila, cresterea ficatului, apa la plamani sau in abdomen pot fi semne ale bolii de inima.

Uneori aceste simptome se instaleaza treptat, lent, alteori, cum este cazul infarctului miocardic, tabloul suferintei cardiace se instaleaza brusc, este dramatic si adeseori acompaniat de senzatia iminenta de moarte", explica medicul.

In conditiile in care bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces in Romania, e bine sa stim ce alte simptome pot aparea. Si aici medicul atrage atentia ca intepaturile precordiale, durerea perceputa intr-un punct fix nu se asociaza de obicei cu suferinta cardiaca.

"Durerea cardiaca este de obicei o durere profunda, perceputa in spatele osului pieptului sau putin in stanga acestuia, durere ce strange inima ca o gheara. Uneori poate fi asociata si o senzatie de apasare pe inima.

Durerea apare la efort sau emotii puternice, poate dura cateva minute si cedeaza de obicei la administrarea de nitroglicerina sub limba. In situatia in care apare si in repaus are o semnificatie mai grava. Durerea care este influentata de pozitia corpului nu este de origine cardiaca.

Sunt situatii in care durerea cardiaca apare mai degraba catre seara, ca un raspuns la oboseala acumulata peste zi. Cu cat frecventa crizelor dureroase este mai mare, cu atat afectarea inimii este mai grava.

Crizele dureroase pot fi acompaniate de palpitatii, greata, oboseala, ameteli, lipsa de aer. Coloratia palida a fetei, buzele vinete sunt semne de suferinta profunda, ce nu trebuie neglijata".

Varsta nu conteaza

Daca pana nu demult tinerii pareau feriti de bolile de inima, altfel stau lucrurile in prezent. "Din pacate ne confruntam din ce in ce mai frecvent cu infarctul miocardic sau moartea subita la varste din ce in ce mai tinere. Sedentarismul, stresul, un mod de viata haotic, utilizarea substantelor euforizante sau care influenteaza sinteza de proteine ar putea fi explicatii pentru aparitia problemelor cardiace la varste tinere.

La acesti factori, care tin in general de individ, se asociaza si factori necontrolabili din mediu si alimentatie", atrage atentia medicul.

Cum stii ca e vorba doar de un junghi intercostal

Adesea, cand simtim ceva in zona inimii, suntem tentati sa spunem, asa cum poate am auzit de la parinti sau bunici: "sigur nu e nimic, e doar un junghi intercostal". Cand stim insa ca asa stau lucrurile si nu e altceva, cum si unde se simte un astfel de junghi?

"Desi in cea mai mare parte a cazurilor reusim sa diferentiem pe baza semnelor clinice durerea de tip nevralgie intercostala de durerea cardiaca, sunt si situatii care impun teste suplimentare. Nevralgia intercostala apare de obicei dupa o expunere la frig sau un efort fizic mai solicitant. Durerea isi are originea de obicei lateral fata de coloana vertebrala si se transmite intre coaste pana in fata, la nivelul sternului. La miscare durerea este accentuata, in schimb in anumite pozitii aproape ca dispare.

Medicul va apasa in anumite puncte pe traiectul nervului intercostal si va declansa durerea, acest lucru dovedind faptul ca avem de a face cu un junghi intercostal. Durerea intercostala cedeaza la tratament antiinflamator", mai explica medicul.

Citeste si despre infarct, momentul cand o parte din inima moare.

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Durere de inima sau altceva, #durere inima junghi intercostal, #simptome boala cardiovasculara, #durere inima medic, #dr Claudiu Chivu , #inima
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Te doare capul, in gat sau intre omoplati, ti se umfla picioarele