Vanilia protejeaza inima si alunga insomnia

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 23:44
8541 citiri
Vanilia protejeaza inima si alunga insomnia

Originara din Mexic, America Centrala, binecunoscuta si apreciata vanilie, care face parte din categoria mirodeniilor, a condimentelor pentru dulciuri, se trage dintr-o orhidee tropicala care se agata de trunchiurile copacilor si se hraneste cu seva acestora.

Planta poate atinge o lungime de pana la 10 metri si, din florile sale galbene, care traiesc numai o zi, se formeaza pastai de 15-20 cm lungime care din galben-verzui, la maturitate, in cinci, sase luni devin negre.

Ca mirodenie, vanilia este folosita in cofetarie si patiserie. Placintele, pateurile, prajiturile si cozonacul vor avea un gust si o aroma deosebite daca li se adauga vanilie in compozitie. Inghetata cu vanilie este recunoscuta si apreciata de consumatori, iar cafeaua cu vanilie este de asemenea o bautura energizanta deosebit de atragatoare pentru multe persoane.

Dar vanilia nu este folosita numai ca mirodenie, ci si ca medicament cu multiple intrebuintari. Aztecii condimentau ciocolata cu vanilie pentru cresterea apetitului sexual si indienii o foloseau ca medicament, atribuindu-i efecte stimulative pentru inima.

Cercetari recente au concluzionat ca vanilia alunga stresul si diminueaza suferintele cardiace, tine infectiile la distanta deoarece intareste sistemul imunitar, arde caloriile si ajuta la pierderea kilogramelor in plus, ceea ce pentru inima este deosebit de benefic.

Pastaile de vanilie contin vanilina, un compus cu efect antioxidant care previne aparitia bolilor cardiace, cauzate, mai ales, de stres. De asemenea, antioxidantii din compozitia vaniliei intaresc sistemul imunitar si reduc numarul de infectii repetate care, prin manifestari specifice - febra, inflamatie ori durere - slabesc rezistenta inimii.

Masajul corpului cu ulei de vanilie relaxeaza si calmeaza tensiunea psihica, reduce starile de anxietate, agitatie si neliniste, lucruri care, de asemenea, ajuta la buna functionare a inimii. Eugenolul din compozitia boabelor de vanilie are efect antiseptic si de anestezic local, reduce febra si lupta impotriva infectiilor.

Aroma provenita din esenta naturala de vanilie are un puternic efect antidepresiv. Se recomanda ca persoanele care sufera de depresie sa adauge in apa de baie cateva picaturi de esenta de vanilie.

De asemenea, aceste persoane isi pot parfuma si aerul din camera in care stau, punand esenta de vanilie in vasul cu apa de pe calorifer, iar vara tinand pe masa pastai de vanilie. Parfumand camera in care dorm cu esenta de vanilie, persoanele care sufera de insomnie pot scapa de nopti albe si lungi.

Vanilia face bine si la stomac. Pudra de vanilie, adaugata in salatele de fructe, neutralizeaza aciditatea si protejeaza stomacul. Cateva picaturi de esenta de vanilie pot fi puse, pentru aceleasi efecte, si in apa de baut.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#vanilia in cofetarie, #vanilie beneficii sanatate , #inima