Ce faceau femeile de altadata ca sa nu ramana gravide

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 18:26
66112 citiri
Ce faceau femeile de altadata ca sa nu ramana gravide
Foto: Big Picture

Contraceptia s-a practicat din timpuri foarte vechi, fiind de cele mai multe ori condamnata de obiceiuri si de legi. O condamnau barbatii, dar o practicau, adesea in ascuns, femeile.

Culmea ipocriziei este faptul ca o condamnau tocmai cei care pusesera femeia in fata faptului implinit si adesea fara solutie. Femeile si-au cautat solutia in sfaturile vracilor si leacurile babesti, uneori utile, de cele mai multe ori ineficiente si - vai - uneori fatale, noteaza Big Picture.

Unele dintre solutiile empirice s-au practicat pana recent, intrucat pilula contraceptiva a aparut abia acum cateva decenii, iar prezervativul, intr-o forma acceptabila, nu este mult mai vechi.

Sucul de lamaie

Exista dovezi in cartile antice ca, in timpuri milenare, femeile introduceau in vagin un burete imbibat cu suc de lamaie, ca sa evite sarcina. Studii moderne confirma ca sucul acid al lamaii are proprietati spermicide.

Exista dovezi ca legendarul Cassanova isi convingea partenerele sa introduca in acelasi loc o felie de lamaie, care sa le protejeze de sarcina. Problema este ca protectia era relativa. In peste 70% din cazuri metoda nu avea efect.

Morcovul salbatic

Proprietatile semintelor de morocov salbatic au fost descoperite in antichitate de insusi Hipocrate: administrate la cateva ore dupa contactul sexual, acestea constituiau un mijloc contraceptiv destul de eficient.

Din pacate, din nestiinta, unele femei si le administrau inainte de contact, ceea ce facea ca procedura sa nu aiba efect. In plus, morcovul salbatic se confunda usor cu alte doua plante, cu seminte toxice. Folosirea celor din urma putea avea efecte letale.

Infuzie concentrata de menta

In Roma Antica, dar si in Grecia, femeile obisnuiau sa prepare o infuzie foarte concentrata din frunze si tulpini de menta, pe care o beau in cantitati mari, pentru a provoca menstruatia, atunci cand aceasta intarzia.

Acum doua mii de ani, medicul grec Dioskorides a descris proprietatile acestei plante in lucrarea sa "De Materia Medica", folosita de medici pana prin anul 1600.

Conform descrierii lui Dioskorides, foarte corecta de altfel, infuzia poate provoca nu numai menstruatia, ci si un avort spontan, dar manevra este periculoasa in cazul repetarii sale si nu putine au fost cazurile cand aceasta a dus la deces.

Radacina de Caulophyllum thalictroides

Este o planta nu prea raspandita la noi. Vechile triburi de indieni americani o foloseau in scop contraceptiv si pentru provocarea avortului.

Dupa ce expeditionarii au adus-o in Europa, cateva experiente nereusite au compromis prestigiul plantei, care la amerindieni se dovedea foarte eficace.

Angelica asiatica, de provenienta chineza

Angelica asiatica, adusa si in Europa, avea cam aceleasi proprietati cu radacina de Caulophyllum thalictroides din America. Se fierbea din radacinele plantei un decoct, care putea provoca avortul, daca era administrat in primele saptamani ale sarcinii. Se mai foloseste si azi pe continentul asiatic, in locul pilulei.

Bumbacul

A fost descoperit un manuscris medical datand din anul 1550 i.Hr, continand recomandarea medicala data unei femei.

Reteta se referea la prepararea unui terci din seminte de salcam, seminte de bumbac si miere, care, dupa omogenizare, trebuia introdus in vagin, cu putin inainte de raportul sexual, relateaza http://documents.irevues.inist.fr.

In America descoperita de Columb, femeile sclavilor mestecau intre dinti seminte de bumbac, tot in scopuri contraceptive. Surprinzator, cercetarile expertilor din ziua de astazi confirma fara tagada faptul ca atat radacina de bumbac, cat si semintele incetinesc producerea progesteronului, fara de care sarcina este imposibila.

Papaya

Tot anticii au descoperit ca fructul de papaya impiedica eventuala conceptie. Mestecand intre dinti acest fruct acru, barbatii devin temporar sterili, iar femeile inapte de a ramane insarcinate. Din fericire, fenomenul este reversibil si se poate repeta de ori de cate ori e nevoie. Din nefericire, nu este garantat 100%.

Mercurul

Medicii antichitatii erau captivati de calitatile mercurului, chiar daca avea proprietati letale. In doze mici, facea insa minuni si era folosit pentru tratarea febrei si a bolilor cu transmitere sexuala.

Gravidelor li se aministra mercur fierbinte, drept mijloc contraceptiv. Efectele impresionau, dar pacientele nu-si dadeau seama de efectele toxice, adesea letale.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#metode contraceptie vechime, #contraceptie empirica, #vraci contraceptie, #leacuri babesti contraceptie, #metode contraceptive vechi , #insarcinata