E vinovata sau nu pilula contraceptiva de malformatii congentitale?

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 17:44
6139 citiri
E vinovata sau nu pilula contraceptiva de malformatii congentitale?
Foto: Arhiva/Pexels/Skitterphoto

Luarea unei pastile contraceptive inainte sau la inceputul sarcinii nu creste riscul de malformatii congenitale majore la nou-nascuti, arata un studiu publicat joi.

Cercetatori danezi si americani au ajuns la aceasta concluzie - care contrazice rezultatele unor studii publicate in trecut - dupa ce au studiat cazurile a aproape 900.000 de nascuti-vii veniti pe lume in Danemarca intre anii 1997 - 2011, informeaza France Presse.

Aproximativ 2,5% dintre copii au avut malformatii congenitale, cum ar fi cele ale sistemului nervos (spina bifida), ale inimii, ale aparatului respirator, ale aparatului urinar, la cap sau la membre.

Malformatii legate de cauze cunoscute, cum ar fi expunerea prenatala la alcool sau aberatiile cromozomiale (aflate in special la originea trisomiei 21, caracterizata prin handicap mintal si un aspect fizic caracteristic) nu au fost incluse in studiu.

Cercetatorii au descoperit ca acei copii nascuti din mame care au continuat sa ia pilula contraceptiva dupa inceputul sarcinii nu au avut un risc mai mare de malformatii congenitale decat cei nascuti din mame care nu au luat pilula sau au intrerupt administrarea acesteia inainte de a deveni gravide.

Jennifer Lawrence, recunoscatoare ca a primit anticonceptionale si prezervative in adolescenta

Cele mai multe mame studiate (68%) oprisera contraceptivele orale cu trei luni inainte de conceptie, iar 21% dintre ele nu au luat niciodata pilule.

Doar 8% dintre mame au oprit administrarea de contraceptive orale cu mai putin de trei luni inainte de sarcina si numai 1% au continuat sa le ia si atunci cand erau deja insarcinate.

Insa in cele din urma, rata de malformatii congenitale la copiii nascuti de aceste mame a fost in linii mari aceeasi, de aproximativ 2,5% dupa ajustarea factorilor de risc, cum sunt varsta mamei, nivelul de educatie sau al venitului, fumatul in timpul sarcinii.

Aceste rezultate ar trebui sa "linisteasca femeile care au ramas gravide in timpul tratamentului cu contraceptive orale sau la numai cateva luni dupa ce l-au intrerupt", spun autorii studiului.

Potrivit cercetatorului Brittany Charlton de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, rezultatele sunt cu atat mai linistitoare cu cat concluziile lor se bazeaza pe prescriptii medicale si nu pe declaratii ale femeilor, care ar fi putut fi de mai mica incredere.

In anii '70 si '80, mai multe studii pe grupuri mai mici de femei au descoperit o asociere intre contraceptivele orale (oestroprogestative sau progestative) si malformatiile cardiace si ale membrelor nou-nascutilor.

Insa aceasta asociere nu a fost constatata si de studii efectuate recent.

Ereditatea, pesticidele, alcoolul, tutunul, radiatiile ionizante, obezitatea, aberatiile cromozomiale si agentii infectiosi sunt considerati la ora actuala principalii factori de risc pentru malformatiile congenitale.

Administrarea anumitor medicamente este, de asemenea, in cazuri izolate responsabila pentru aceste malformatii, talidomida (un imunomodelator al carui nume comercial este "Immunoprin") avand faima cea mai trista dintre ele. Prescris femeilor gravide impotriva senzatiei de greata la in anii '50 si la inceputul anilor '60, medicamentul a facut intre 10.000 si 20.000 de victime, majoritatea nascuti cu membre lipsa, scrie agentia France Presse.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#anticonceptionale sarcina malformatii, #pilula contraceptiva sarcina, #femei insarcinate anticonceptionale , #insarcinata