Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase? Interviu cu un nutritionist

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 08:42
18353 citiri
Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase? Interviu cu un nutritionist
Foto: Arhiva personala

In vartejul timpurilor, am ajuns sa cumparam inclusiv cartofii pai, inghetati, de la supermarket. Pentru ca suntem preocupati de felul in care aratam, iaurtul din frigiderul nostru e doar cu 0% grasimi. In ceea ce priveste untul sau margarina, tot nu ne-am lamurit care e de preferat.

Multe dintre conceptiile noastre vizazi de alimente sunt preconcepute, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape. Specialistul a explicat si in ce conditii pot fi consumate in deplina siguranta mezelurile, dar si ce ar trebui sa contina dieta unui om mai degraba sedentar, care munceste mare parte din zi la birou.

Nutritionistul a trecut in revista si produsele considerate "bombe" pentru organism.

Adevarate legende s-au creat in jurul untului si margarinei. Care este adevarul despre acestea? Pot fi consumate in deplina siguranta sau care ar fi riscurile?

Untul este un produs obtinut prin procesarea smantanei, cu un continut lipidic de 82-85%. Margarinele sunt grasimi mixte (animale si vegetale), obtinute pe cale sintetica.

Asadar, insasi definirea celor doua ne ofera indicii asupra sigurantei de a le consuma. Moderatia ramane in continuare aspectul asupra caruia punem accent.

Untul este bogat in uleiuri, antioxidanti, grasimi sanatoase, vitamine (D, E si K), omega 3 si omega 6, important este insa sa fie utilizat in combinatiile potrivite (cu legume si cu carne slaba) si sa nu fie ars.

Alta este situatia cand vorbim de margarina, un produs sintetic, dupa cum ne spune si definitia. Bineinteles, de-a lungul timpului, metodele de obtinere a margarinei s-au schimbat, insa, pentru a obtine consistenta dorita, este necesara interesterificarea (situare intre straturi - n.red.).

Dincolo de aceste aspecte, legate de modalitatea de obtinere, margarina contine si o serie de E-uri (mai ales cele utilizate pentru obtinerea culorii dorite).

Untul consumat cu moderatie, desi hipercaloric, este tolerat si are un aport favorabil pentru organism, margarina, insa, dincolo de orice mit privind originea sa, este un produs sintetic.

In ceea ce priveste iaurturile, ce ne puteti spune? Sunt acestea nocive, iar daca da, care dintre sortimente? Ce ar trebui sa alegem in schimb?

Iaurtul este o sursa de calciu si probiotice, care ajuta functionarea organismului. Este important, cand achizitionam iaurturi, sa fim atenti la eticheta si sa alegem iaurtul cu cele mai putin adaosuri, fie ca e vorba de zahar, fie ca discutam de alte ingrediente. Este indicat sa alegem iaurturile simple (fara fructe sau cereale) sau iaurturile grecesti.

In general, orice produs promovat ca "light" trebuie evitat. Acest target de 0% grasime poate fi atins doar dupa o intensa procesare, ceea ce duce la eliminarea tuturor nutrientilor de care avem nevoie.

De asemenea, produsele care contin iaurt (de exemplu, batoanele de cereale) pot fi nocive din cauza adaosurile de zahar.

Mezelurile nu au o reputatie prea buna. Totusi, daca ar fi sa alegeti un produs mai putin nociv, care ar fi acela?

Mezelurile sunt produse din carne, tendoane, piele, oase, potentiatori de aroma, stabilizatori, conservanti si coloranti, paste, faina de soia, nitriti si nitrati, sare, zahar, saramura si multe altele. Asadar, mezelurile sunt, in tuse groase, produse din carne foarte intens procesate. Medicii si nutritionistii vor sustine ipoteza conform careia consumul de mezeluri poate avea efecte negative atat asupra tractului digestiv, cat si asupra sanatatii inimii. De asemenea, consumul de mezeluri in timpul sarcinii poate determina malformatii ale fatului.

Daca, totusi, apare o pofta de nestapanit si ne dorim consumarea unui anumit tip de mezel, atentie la eticheta si, de preferat, cautati producatorii care au ferma si fabrica proprie. Sau de ce nu, preparati-va singuri propriile mezeluri, ca pe vremea bunicii. Dureaza putin, insa poate fi o activitate placuta in familie si, mai mult de atat, ne asigura o masa sanatoasa si, de ce sa nu recunoastem, gustoasa, dar fara griji si fara dureri de orice fel.

Ce sa nu consumam sub nicio forma?

Daca e sa ne referim strict la mezeluri, nicio forma de preparat nu este indicat.

Inghetata, un adevarat produs de fast-food - Cate E-uri are si cat e de nesanatoasa Interviu cu un nutritionist

In general, e bine sa ne ferim de orice produs preparat in exces, de dulciurile rafinate (de exemplu, produsele de patiserie, obtinute din margarina industriala, zahar alb si prajite in exces; prajiturile de orice fel) ; chips-uri si fast food. Nu trebuie sa omitem din aceasta categorie bauturile: carbogazoasele si alcoolul, dar si sucurile cu adaos de fructe promovate ca naturale (unele insa au doar aroma, nu si fruct).

La supermarket se gasesc cartofi cruzi pai congelati. Se deosebesc acestia cu ceva de cei pe care ii feliem singuri acasa, contin ceva in plus?

Cu siguranta cartofii congelati au ceva in plus si anume aditivi. Este necesar sa fie adaugati acesti aditivi pentru a asigura buna lor conservare, pentru a le pastra culoarea. Verificati atent eticheta; in functie de producator, avem retete diferite de congelare si pregatire a acestor cartofi.

Cartofii pot fi congelati si acasa, prin simpla lor depozitare in congelator, dupa curatare, asadar, nu este nimic anormal.

Ce nu ar trebui sa includa dieta unui adult mai degraba sedentar, care sta la birou cel putin noua ore pe zi?

Toate produsele enumerate mai sus din categoria alimentelor interzise. De asemenea, trebuie sa acorde o mare atentie distributiei meselor: trei mese principale si doua gustari. Se impune eliminarea "rontaielilor" dintre mese atunci cand discutam de o viata sedentara, deoarece tentatia in acest sens este una foarte mare.

Mesele ar trebui sa contina alimente cu aport de proteina, fibra si carbohidrati in proportiile indicate, pentru a-i asigura energia necesara activitatii intelectuale. Aceste aspecte pot fi setate in cadrul unei diete personalizate, care tine cont atat de preferintele culinare, cat si de stilul de viata adoptat.

Ce alte alimente sunt adevarate bombe pentru organism?

Pe scurt, tot ce inseamna fast food, produse de patiserie si, in principal, produsele preparate in exces sau prajite (de exemplu, celebrul snitel, combinat, "ca la mama acasa", cu piure de cartofi).

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#iaurturi light adevar, #lactate fara grasimi nutritionist, #margarina unt nutritionist, #componenta margarina, #mezeluri nocive, #Mihaela Costin nutritionist , #lactate