Beneficii neasteptate ale rosiilor

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:25
7023 citiri
Beneficii neasteptate ale rosiilor

Lasand la o parte faptul ca aproape nu-ti poti imagina salata fara ele, aceasta fiind doar cireasa de pe tort, rosiile abunda in nutrienti care te ajuta in cele mai neasteptate moduri. Astfel, cercetarile au aratat ca previn bolile de inima, tinand colesterolul si tensiunea in frau, cateva tipuri de cancer, insa iti tin si oasele sau ochii sanatosi.

Previne bolile de inima si cancerul Licopenul este una dintre armele pe care natura ni le pune la dispozitie in lupta cu bolile de inima si cancerul, mai ales cu cel pancreatic si de prostata, conform TLC.

Chiar daca FDA (Food and Drug Administration) a refuzat sa autorizeze comercializarea licopenului ca si supliment pentru prevenirea cancerului, in 2005, numeroase studii au aratat ca aceasta substanta, mai ales in combinatie cu alte fitochimicale care se gasesc in rosii, chiar lupta cu boala.

Indiferent daca licopenul este cel care te intereseaza sau nu, exista indeajuns de multe argumente sa te folosesti de rosii pentru a-ti obtine nutrientii de care ai nevoie si a ramane sanatos.

Pentru o vedere mai buna Bolile ochilor, precum cataracta sau degenerarea maculara, se afla in stransa legatura cu dieta. Rosiile contin o multitudine de compusi, vitamine si minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor.

Cu un nivel mare de Vitamina A si C, dar si cupru, rosiile sunt printre cele mai fericite alegeri daca tii la ochii tai. Un alt motiv il reprezinta antioxidantii de tipul zeaxantina, luteina si licopen, toti acesti compusi protejand ochiul de actiunea nociva a razelor de soare. Organismul uman nu poate sintetiza acesti compusi, motiv pentru care este necesar sa ii obtinem din alimente.

Asa ca, in ceea ce priveste medicul oftalmolog, mai nimerit decat marul ar fi o rosie pe zi.

Coboara nivelul colesterolului In lupta cu colesterolul marit, rosiile actioneaza pe doua fronturi: anumiti fitocompusi, precum licopenul, coboara nivelul colesterolului rau si il cresc pe cel bun. Oamenii de stiinta nu au reusit sa descifreze pe deplin cum are loc acest mecanism.

Unul dintre marile avantaje ale rosiilor este acela ca sunt printre putinele legume (in realitate rosia este un fruct) care retin cei mai importanti fitocompusi, printre care si licopenul, atunci cand sunt gatite.

Din unele puncte de vedere, rosiile procesate sunt si mai abundente in nutrienti decat cele proaspete. Acesta este motivul pentru care sosul de rosii si ketchup-ul sunt trecute la alimente sanatoase.

Scad tensiunea O excelenta sursa de citrat de potasiu, rosiile te ajuta sa-ti cobori tensiunea, in timp ce oasele iti sunt protejate. O cescuta de rosii taiate iti furnizeaza circa 11,4% din necesarul zilnic de potasiu. Daca esti un iubitor de rosii, poti consuma mai mult de atat, nemaifiind nevoit sa iei medicamente pentru tensiune, spun unii specialisti.

Alte alimente bogate in citrat de potasiu sunt bananele, citricele, somonul, spanacul, cartofii, iaurtul si carnea de pui. Un nivel prea mic al potasiului se manifesta prin scaderea energiei, crampele musculare si bataile neregulate ale inimii.

In unele afectiuni, cum ar fi bolile de rinichi, o cantitate mare de potasiu este contraindicata, asa ca inainte de a face schimbari in dieta, consulta-te cu medicul.

Pentru oase sanatoase Rosiile contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si iti tin vasele de sange flexibile, ele continand aproape 18% din necesarul zilnic de Vitamina K, daca mananci echivalentul unei cescute.

Carenta Vitaminei K, desi nu foarte des intalnita, poate fi un efect secundar al folosirii pe termen lung a antibioticelor, manifestandu-se prin vanataile care ies foarte usor. Vitamina K este stocata in tesutul adipos si ajuta calciul sa se fixeze in oase.

Daca nu esti tocmai fanul tomatelor, iti poti lua vitamina K din spanac, varza, broccoli, soia, ceapa verde si patrunjel.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#rosii sanatate, #rosii colesterol, #rosii cancer, #rosii boli inima, #rosii oase, #rosii vedere , #legume