Broccoli, un antioxidant excelent

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 00:57
8106 citiri
Broccoli, un antioxidant excelent

Broccoli (Brassica oleracea) este un aliment cu proprietati terapeutice cunoscute de milenii. Bogat in vitamine si minerale, broccoli, ruda buna cu varza si conopida, poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.

Planta este cunoscuta inca de pe timpul Imperiului Roman. Pentru prima data s-a cultivat in provincia Calabria si a primit numele de Calabrese. Originea numelui actual se afla in latinescul "brachium" care inseamna brat sau creanga.

Contine glucide, vitamina A, C, de doua ori mai mult decat portocala, vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, este bogata in fibre alimentare si saraca in calorii.

Datorita continutului mare de glucoza, leguma intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si vezica urinara. De asemenea, se recomanda in tratamentul cancerului esofagian si la stomac.

Cercetatorii considera ca broccoli este una dintre cele mai bogate legume in substante anticancerigene. Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli intervine si in protectia ochilor, impiedicand formarea cataractei.

O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajuta la absorbtia calciului, si numai 44 de calorii, spre deosebire de portocala care nu are calciu, are doar 69 mg de vitamina C si are cu 50% mai multe calorii.

Si, ca sa mergem mai departe cu comparatia, trebuie spus ca laptele si produsele lactate nu contin vitamina C dar contin grasimi nesanatoase pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu grasimi 2% are 121 de calorii.

Concluzia ar fi ca broccoli contine, bine reprezentate, doua elemente vitale pentru organism, calciul si vitamina C, si calorii putine ceea ce-l recomanda si in curele de slabire.

Pentru ca organismul sa beneficieze de cat mai multe vitamine, minerale si enzime specialistii recomanda, in scop terapeutic, sucul proaspat de broccoli, obtinut cu storcatorul electric. Cura cu suc de broccoli poate fi mai mult sau mai putin indelungata, in functie de afectiune si gravitatea acesteia.

Consumul regulat de broccoli fortifica sistemul imunitar, ajuta la intarirea oaselor prin continutul crescut de calciu din compozitie, previne cataracta si lupta cu succes impotrva stresului.

Continutul bogat de sulf are efecte benefice antivirale si antibiotice. Proprietatile antioxidate previn aparitia unor forme de cancer. Broccoli, un excelent cardioprotector, controleaza tensiunea, mentinand-o in limite normale.

Broccoli se poate pastra la frigider, in punga inchisa ermetic, pentru cel mult 5 zile. Pentru o perioada mai lunga de timp, chiar si un an, se desfac buchetelele, se baga in apa fierbinte si se fierb 3, 4 minute, apoi se clatesc cu apa rece, se lasa la scurs, dupa care se impacheteaza in pungi ermetice. Se pastreaza, in acest fel, la congelator.

Sa avem sanatate!

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#broccoli anticancer, #broccoli beneficii sanatate, #suc de broccoli, #broccoli compozitie , #legume